19 Decembrie 2005

Asigurarile ar putea intra in ilegalitate din 2006

Daca Guvernul nu grabeste adoptarea proiectului pentru modificarea Legii asigurarilor, firmele care au in portofoliu polite de asigurari generale si de viata si bancile care vand asigurari de viata nu mai pot functiona legal. O prevedere mai veche a Legii 32/ 2000, amanata printr-o decizie a Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA) pana la 1 ianuarie 2006, impiedica functionarea acestor activitati sub aceeasi umbrela.

Seful Comisiei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, a declarat ca e rolul Parlamentului sa il adopte, de aici incolo, si ca nu stie in ce stadiu se afla proiectul. Asiguratorii nu stiu dupa ce metodologii sa calculeze noile tarife RCA. Proiectul privind modificarea Legii 32/2000 se afla in prezent pe lista "de rezerva" a Guvernului, sustine Paul Mitroi, directorul general pentru "Reglementari" al CSA. Legea 32/2000, care prevede separarea activitatii de asigurari de viata de cea de asigurari generale sau de activitatea bancara de asigurari (bancassurance - sau polite vandute prin intermediul bancilor), ii poate costa pe toti actorii pietei, iar membrii CSA nu sunt vinovati cu nimic, spune Mitroi.

"Daca proiectul de modificare a Legii asigurarilor nu va fi adoptat pana la 1 ianuarie, o sa se gaseasca o solutie pentru ca firmele sa nu intre in ilegalitate", sustine Mitroi. Asiguratorii sunt, insa pesimisti. "Nu credem ca se va reusi adoptarea legii de catre Guvern. In orice caz, daca bancile vor gasi o solutie de eludare a legii, pentru companiile de asigurari acest lucru este mai greu de facut", spune seful unei companii de asigurari.



Citeste si