8 Aprilie 2011

Olimpicii tarii: Ei au ramas in Romania si lucreaza in marile companii IT



Romania a avut mereu elevi si studenti foarte bine pregatiti la matematica, informatica, fizica ori chimie, iar o parte dintre acestia aduc anual medalii de la olimpiadele internationale. Wall-Street.ro a stat de vorba cu o parte dintre tinerii olimpici care in prezent sunt angajati ai marilor companii de IT.

Olimpiadele te invata sa gandesti creativ

Daniela Slavu are 38 de ani si este inginer in cadrul Centrului Global de Suport Tehnic al Microsoft Romania, filiala locala a celui mai mare producator de software la nivel mondial.

In copilarie isi dorea sa devina matematician, iar din clasa a VI-a si pana cand a absolvit liceul a participat la concursuri, olimpiade si tabere judetene de matematica. “Pasiunea pentru matematica este un “virus” cu care m-am molipsit de la profesorul meu din liceu, domnul Sfetoslav Cremarenco, de la care am invatat ca matematica este importanta fiindca te invata sa gandesti. Pe de alta parte, desi este flatant sa fii considerat un as intr-un anumit domeniu, cel mai mare avantaj al participarii la concursuri este felul in care ele modeleaza personalitatea si atitudinea. Pentru mine, mai mult sau mai putin constient, olimpiadele au facut parte din pregatirea pentru viata”.

De patru ori (in 1986, 1987, 1989, 1991) a ajuns in faza nationala a olimpiadei de matematica, iar in 1987 a obtinut mentiune in cadrul acestui concurs.

In 1990 a luat premiul intai la concursul regional Gheorghe Titeica (clasa a XI-a). De asemenea, a obtinut diferite premii si mentiuni la concursuri regionale si tabere de matematica, printre care si cele organizate de Gazeta Matematica.

In gimnaziu a mai participat la olimpiade de limba romana, iar in liceu la cele de fizica, la ambele discipline ajungand pana la faza judeteana.

Slavu afirma ca olimpiadele au invatat-o sa gandeasca creativ, sa depaseasca momentele dificile, sa lucreze in echipa si sa vrea mereu sa fie mai buna.

Insa faptul ca in facultate, multi dintre colegii ei au primit oferte de a lucra pentru companii cunoscute din strainatate sau burse complete de doctorat la universitati prestigioase din Statele Unite ale Americii sau din Europa, a facut sa se gandeasca sa plece din tara. “Am preferat sa raman pentru a fi aproape de familie, desi la momentul respectiv piata fortei de munca nu era foarte atractiva”.

A decis sa ramana in tara, odata cu angajarea in mai 2008 la Microsoft Romania, avand sansa de a evolua si ramane alaturi de familie.

Dintre cei aproximativ 350 de angajati ai Microsoft Romania aproximativ 30 sunt olimpici, potrivit datelor oferite de companie.

Vezi in slide-ul urmator cum arata palmaresul unui tanar de 27 de ani care lucreaza in prezent la Bitdefender.


Trei dintre cei peste 100 de olimpici ai BitDefender

Trei medalii de bronz la olimpiada internationala de informatica, doua de bronz si o mentiune de onoare la etapa internationala de matematica, o medalie de bronz si doua de argint la olimpiada balcanica de matematica. Multe alte premii la nationale . Astfel isi prezinta palmaresul Dumitru Codreanu, un tanar de 27 de ani care in prezent este senior researcher in departamentul de cercetare si dezvoltare al BitDefender, cel mai mare producator local de software de securitate informatica.

Pe langa olimpiadele de matematica si informatica, a concurat si la cele nationale de fizica.

„Au fost foarte importante pentru cariera. Rezultatele obtinute la olimpiade au fost un diferentiator important in procesul de recrutare. Principalul avantaj a fost faptul ca am putut sa ofer o certitudine in ceea ce priveste abilitatile mele in domeniile la care am participat. Rezultatele obtinute sunt o recunoastere a acestor aptitudini”, spune informaticianul.

Proiectul dezvoltat in Bitdefender de care e cel mai mandru este QuickScan, un instrument de scanare antivirus, care foloseste tehnologiile “in the cloud”, adica acele tehnologii care permit reducerea costurilor, intrucat aplicatiile si datele sunt disponibile pe un server virtual.

Cu toate ca anul trecut a avut un stagiu de pregatire de patru luni la Google spune ca nu s-a gandit pana acum sa plece din tara, dar nici nu exclude aceasta posibilitate.

„Relocarile nu sunt usoare, trebuie sa las in urma cu ce m-am obisnuit, familia, prietenii. Momentan ma simt bine aici, fac ceea ce imi place intr-un mediu care imi permite sa ma dezvolt”, explica tanarul.

Viorel Canja, seful laboratorului antimalware si antispam al Bitdefender

„Voiam sa obtin primul loc la barajul pentru lotul de informatica si sa castig un calculator performant (acesta era premiul care se acorda atunci)”, spune Viorel Canja (32 de ani), despre ce isi dorea in 1996-1997, ani in care a fost printre laureatii olimpiadelor nationale de informatica.

In 1996, a obtinut premiul intai la olimpiada nationala de informatica, iar anul urmator s-a clasat pe locul al treilea. De asemenea, a participat la mai multe olimpiade de matematica.

Sefa de promotie, cu media 10

Andreea Diosteanu are 25 de ani si lucreaza din 2008 ca dezvoltator de software la Totalsoft, unul dintre cei mai mari producatori romanesti de soft.

Chiar daca acum lucreaza intr-un domeniu cu multe cifre, in clasa a V-a, atunci cand a inceput sa participe la olimpiade, a ales domeniul umanist, mai exact a concurat la olimpiade de limba romana ori engleza si la concursuri de poezie.

Abia la liceu s-a orientat catre stiintele exacte, iar de atunci si-a dorit sa devina dezvoltator de software. Visul ei este sa ajunga manager de proiect in IT.

In timpul liceului a obtinut de doua ori premiul al doilea si de doua ori mentiuni la olimpiadele judetene de matematica, pe langa acestea obtinand diferite alte premii la concursuri locale si nationale de matematica. Ulterior s-a inscris la Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, pe care a absolvit-o ca sefa de promotie in 2008, cu media 10.

“Participarile la competitii m-au ajutat sa imi gestionez emotiile, sa fac fata stresului, sa pot vorbi in public, sa sustin prezentari in fata unei audiente variate. De asemenea, au reprezentat baza fundamentala pentru formarea unui mod de gandire riguros, organizat, logic, analitic si totodata critic, lucru necesar in domeniul IT", explica Diosteanu.

Ea aminteste si de faptul ca participarile la diferite competitii ii ajuta pe tineri sa fie remarcati de angajatori. De exemplu, faptul ca in anii 2006 si 2007 a fost finalista la competitia Imagine Cup, organizata de Microsoft, i-a oferit sansa sa colaboreze in timpul facultatii cu Microsoft in calitate de student partener, dar si de a se angaja la Totalsoft.

Daca in liceu visa la o cariera in programare, acum isi doreste sa se implice si in zona de cercetare si inovare in domeniul IT.

De aceea s-a inscris la cursurile Institutului de Studii Doctorale din cadrul ASE Bucuresti unde studiaza domeniul inteligentei artificiale si colaboreaza cu grupul de inteligenta artificiala de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universitatii Tor Vergata din Roma.

Desi a avut mai multe ocazii de a studia ori lucra in strainatate, a ramas in Romania pentru ca a crezut ca si in tara isi poate atinge obiectivele.

“Chiar daca mentalitatea romanului este aceea de a se autocompatimi si de a se lamenta, eu cred ca o persoana competitiva si dinamica poate avea rezultate si poate fi apreciata si in Romania, poate chiar mai bine decat in strainatate, unde suntem priviti cu o unda de indoiala din cauza anumitor comportamente cu care, din pacate, ne-am facut <<remarcati>> ca nationalitate”, afirma tanara.

Dintre cei aproximativ 400 de salariati ai Totalsoft, in jur de 10% au participat la diferite olimpiade, in special de matematica si informatica.

"Castig bine incat sa-mi permit majoritatea mofturilor"

“Perioada de la lot a fost una din cele mai frumoase din tot liceul, gaseam multe ocazii de a ne simti bine, in niciun caz nu a fost o perioada doar de stres si munca pe branci”, afirma Virgil Palanciuc (foto), computer scientist in cadrul Adobe Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de aplicatii de design grafic din lume.

El adauga ca motivele pentru care mergea la diferite concursuri era faptul ca ii placea foarte mult informatica, dar si competitivitatea.

Tanarul de 34 de ani, care din 2001 este si profesor la Universitatea Politehnica din Bucuresti, a participat inca din clasa clasa a VI-a la diferite olimpiade de informatica.

A concurat la olimpiade la mai multe materii, ajungand pana la etapa nationala la matematica, chimie si informatica, dar cele mai bune rezultate le-a avut la informatica. In 1994 a obtinut medalia de bronz la olimpiada internationala de informatica, iar in 1995 medalia de argint.

Cat de mult l-au ajutat toate aceste competitii?

“In primul rand, au fost anumite avantaje materiale: sponsorizari de la Fundatia Soros Romania, premii (asa am avut calculatoare performante, care erau foarte scumpe la vremea aceea), iar cu banii stransi (o parte din ei, stransi din premii) am reusit sa cumpar un apartament chiar inainte de explozia preturilor. Apoi, a fost faptul ca am intrat intr-un anumit mediu, am cunoscut un anumit fel de oameni, mi-am facut prieteni pe care nu as fi avut cum sa-i cunosc altfel”.

Totodata, medaliile de la olimpiadele internationale de informatica au fost un avantaj foarte important pentru CV si i-au oferit tanarului un confort psihic foarte mare. “Am stiut oricand ca daca vreau, pot sa plec si maine din tara cu efort minim”, spune Palanciuc.

Insa principalul avantaj despre care vorbeste este legat de oamenii pe care i-a cunoscut, de prietenii pe care si i-a facut cand era in lotul olimpic.

“Ca fapt divers (din punct de vedere al carierei, nu personal), pe sotia mea am cunoscut-o tot la lot. Ea era in lotul de matematica”, explica informaticianul.

La fel ca mai toti tinerii care au avut performante deosebite, si Palanciuc s-a gandit sa emigreze si, chiar si acum, ia uneori in calcul aceasta posibilitate, dar afirma ca probabil nu va pleca cat timp in Romania nu se va intampla “ ceva foarte rau”.

“De ce nu am plecat? Cand am terminat liceul a fost si o ambitie personala, prea era <<la moda>> sa pleci in perioada aceea si cred ca mi s-a parut o provocare mai mare sa raman in tara. Foarte important a fost si faptul ca am avut mereu ocazia sa plec, stiam ca daca ma hoatarasc, <<a doua zi>> pot pleca. Inca mai primesc destule oferte nesolicitate de te miri unde”.

Ulterior au aparut alte motive: si-a dat seama ca in Romania are o viata confortabila, cu tot ce ii trebuie.

“Castig suficient de bine incat sa-mi permit sa-mi fac majoritatea mofturilor.
Pur si simplu, nu am motive suficient de puternice sa plec. Acum, ca am vazut cat de cat lumea, am constatat ca sunt intr-adevar locuri care-mi plac mai mult, suficient de mult incat sa mai visez ocazional ca <<poate ar fi bine sa plec>>, dar nu suficient de mult incat sa fac efortul efectiv de a ma <<reloca>>. Orice s-ar zice, nu e simplu sa pleci in alta tara, iar cand ai copii lucrurile sunt si mai complicate”, afirma Palanciuc.

Adobe Romania are 180 de salariati si in jur de 30% au participat la cel putin o olimpiada. Dintre acestia, 28% sunt fosti olimpici la informatica, 22% la matematica, 24% la fizica, iar restul de 26% se impart intre chimie, limba si literatura romana, stiinte sociale si limbi straine.


Gandirea matematica te ajuta in orice problema

Daniel Lupei este programator in cadrul grupului Softwin, lansat in 1990 de sotii Florin si Mariuca Talpes si care a devenit intre timp unul dintre cei mai mari producatori de software din Romania.

Tanarul de 27 de ani a participat anual in gimnaziu si liceu la fazele regionale ale concursurilor de matematica, iar in anul 2000 a obtinut premiul al treilea la etapa nationala a olimpiadei de matematica.

“Cred ca au avut un efect foarte puternic asupra evolutiei mele profesionale. In primul rand, dezvoltarea gandirii matematice te ajuta in abordarea oricarei probleme pentru ca esti deja obisnuit sa abstractizezi si sa gasesti corelatii cu probleme similare ale caror solutii le cunosti. In al doilea rand, demonstratiile matematice sunt caracterizate de o eleganta catre care tinzi si cand dezvolti aplicatii software “, explica Lupei.

Atunci cand participa la diferite olimpiade isi dorea sa aiba sansa de a avea o cariera in domeniul cercetarii, iar programatorul lucreaza acum la un proiect de prelucrare a limbajului natural care cuprinde aplicatii de corectie lexicala si sintactica precum si traducere automata.

A fost atras vreodata sa lucreze in strainatate?

“Da, am fost plecat pentru studii dar m-am intors pentru a fi alaturi de familie si prieteni si pentru a profita de oportunitatile de la noi”, spune Lupei.

Grupul Softwin are in jur de 200 de salariati si este format din companiile Ascenta (divizia de consultanta si servicii IT), Intuitext (soft educational), Paxato (divizia de contact center) si incubatorul de afaceri Softwin.

Aproximativ 3-5% dintre angajatii companiei au ajuns cel putin la faza judeteana a olimpiadelor la care au participat.




Citeste si