2 Mai 2011

Profitul Microsoft a crescut cu 31% in primul trimestru



Vanzarile Microsoft au crescut cu 13% in primele trei luni ale acestui an, la 16,4 miliarde de dolari, iar profitul net a avansat cu 31%, la 5,2 miliarde de dolari, rezultat trimestrial care pentru prima data in ultimii 20 de ani este mai mic decat cel al Apple, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Apple a raportat pentru primele trei luni ale acestui an un profit net record de sase miliarde dolari. Ultima data cand producatorul iPad a avut un profit mai mare decat al Microsoft, cel mai mare producator de software la nivel mondial, a fost in 1991.

Incasarile diviziei business, cea mai mare unitate a Microsoft, care vinde si produsele Office, au avansat cu 21%, la 5,25 miliarde de dolari.

Veniturile diviziei Windows au scazut cu 4,4%, la 4,45 de miliarde de dolari. In perioada analizata, livrarile de PC-uri catre populatie s-au redus cu 8%, a afirmat directorul financiar al companiei, Peter Klein.

Vanzarile de Netbook-uri, laptop-uri ieftine devenite populare in timpul recesiunii, au scazut cu 40%, una dintre cauze fiind orientarea cererii spre tablet PC-uri. Livrarile totale de computere personale au coborat cu 2% in perioada ianuarie-martie.

"Ar trebui sa traiesti sub un bolovan ca sa nu vezi ca iPad (produs de Apple - n.r.) ia din cota de piata a netbook-urilor. Aceasta reprezinta o problema pe piata destinata populatiei, unde Microsoft continua sa piarda teren in fata Apple", a afirmat Pat Becker, analist la Becker Capital Management.

Actiunile Microsoft au scazut cu 4,3% de la inceputul anului.

Apple a devenit in luna mai 2010 cea mai valoroasa companie de tehnologie din lume, titlu detinut pana atunci de Microsoft.



Citeste si