4 Iulie 2011

Ce au hotarat oficialii OTE si cei ai MCSI privind viitorul Romtelecom



Romtelecom sau viitoarea companie care va rezulta din fuziunea cu operatorul Cosmote Romania va fi listata la bursa in 12 luni, iar pana la 1 septembrie va fi numit consultantul si casa de avocatura care va asista statul roman in acest proces, potrivit ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, conform Mediafax.

"In urma negocierilor cu partea elena (grupul OTE, actionarul majoritar al Romtelecom n.r.) am stabilit un grafic clar si precis cu privire la listarea Romtelecom. Vom scoate pe bursa fie o parte, fie intreg pachetul de actiuni pe care statul roman il detine la Romtelecom sau din viitoarea entitate care va rezulta din fuziunea cu operatorul Cosmote Romania, daca acest proces se va avea loc. OTE nu intentioneaza sa vanda nicio actiune in acest proces, cel putin la acest moment", a declarat ministrul Comunicatiilor.

Potrivit lui Vreme, la viitoarea sedinta a Consiliului de Administratie al Romtelecom se va stabili componenta echipei comune, cu un numar egal de reprezentanti din partea fiecarui actionar, care va avea ca obiectiv punerea in practica a etapelor procesului de listare a titlurilor Romtelecom pana in iulie 2012.

"Consultantul va fi o banca de investitii internationala, agreata de ambii actionari, care va realiza si o evaluare a Romtelecom si Cosmote Romania, alaturi de o casa de avocatura. Consultantul si casa de avocatura vor fi numiti pana la 1 septembrie", a spus ministrul.

El a adaugat ca, in urma negocierilor, Ministerul Comunicatiilor a obtinut pentru statul roman drepturi care nu erau prevazute in contractul de privatizare si celelalte acte aditionale.

"Spre exemplu, membrilor CA li se va prezenta, lunar, lista contractelor incheiate de Romtelecom cu o valoare mai mare de 500.000 de euro. De asemenea, Consiliul de Administratie va fi informat asupra oricaror modificari care vor avea loc in structura organizatorica a operatorului. In plus, a fost diminuata cu un milion, la patru milioane de euro, nivelul maxim al unui contract care pot fi semnat, fara alte aprobari, de directorul general al companiei", a spus Vreme.

Ministrul Comunicatiilor a adaugat ca membrii managementului executiv al Romtelecom vor fi recrutati prin intermediul firmelor de personal specializate (head-hunting).

"Astfel, prin clauzele obtinute, statul roman va avea o implicare mai buna in managementul operatorului telecom", a spus ministrul.

Presedintele OTE, Michael Tsamaz, care conduce si Consiliul de Administratie al Romtelecom, a declarat ca negocierile cu partea romana au fost "constructive" si s-au finalizat cu stabilirea etapelor procesului de listare a Romtelecom.

Compania este cel mai mare operator local de telefonie fixa si are ca actionari OTE - 54,01% si Ministerul Comunicatiilor - 45,99%.

Grupul OTE este unul dintre cei mai mari jucatori pe piata piata telecomunicatiilor din regiune si este controlat de Deutsche Telekom, care detine o participatie de 30%, care va fi majorata la 40%, si asigura managementul operatorului elen.



Citeste si