15 August 2011

Sefii Deutsche Telekom, ingrijorati de valoarea investitiei la OTE



Conducerea grupului Deutsche Telekom (DT) este ingrijorata in privinta valorii investitiei la grupul elen OTE, unde este cel mai mare actionar, din cauza crizei economice si a lipsei de incredere in climatul investitional din Grecia, potrivit cotidianului Kathimerini, citat de Mediafax.

"Germanii sunt in mod clar ingrijorati in privinta investitiei la OTE", a afirmat un director din sectorul telecom pentru cotidianul elen.

DT are toate motivele pentru a fi ingrijorat de criza economica, noteaza Kathimerini. Pe langa reducerea cererii, OTE a primit indicatii din partea statului sa acopere mai multe cheltuieli, prin taxe speciale (in valoare de 183 milioane de euro in 2009 si 2010) sau sub alte forme, precum plata a 130 de milioane de euro pentru plecari voluntare in 2005. Totodata, statul are datorii catre OTE estimate la 100 de milioane de euro.

In ultimii trei ani, in care DT a investit la OTE, compania a pierdut un numar important de clienti, numarul abonamentelor coborand de la 5,6 milioane in 2008 la 3,65 milioane in 2011.

Acestea sunt insa doar o parte a ingrijorarilor DT. Restul au legatura, potrivit surselor, cu aversiunea directorilor germani fata de situatia gasita la OTE. DT a devenit actionar in mai 2008 fara ca macar consulatntii grupului sa stie ca angajatii OTE beneficiau de acelasi statut permanent al locurilor de munca precum functionarii publici.

Situatia a devenit o adevarata problema pentru DT cand a realizat ca nu poate reforma sistemul fortei de munca, acesta fiind protejat de lege, care prevede ca orice schimbari se fac cu acordul angajatilor sau pe cale legislativa.

Grecia a convenit in iunie sa vanda 10% din actiunile OTE catre DT pentru circa 400 milioane euro, iar in urma tranzactiei participatia grupului urca la 40%, plus un vot. Statul elen ramane cu o participatie de 10%.

OTE controleaza in Romania Romtelecom si subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si retailerului Germanos.



Citeste si