1 Februarie 2012

Tarifele de interconectare pentru telefonie mobila scad cu pana la 30%



Tarifele maxime pentru serviciile de interconectare in retelele de telefonie mobila vor scadea din martie cu intre 19-30% la 4,05 eurocenti pe minut, in timp ce din septembrie pretul platit de cei sase mari operatori de telefonie mobila va ajunge 3,07 eurocenti pe minut, potrivit Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Aceasta decizie ar putea duce totodata la o diminuare a preturilor finale platite de consumatori.

Pe de alta parte, tarifele de interconectare practicate de cei 51 de operatori de telefonie fixa vor scadea cu 15% la 0,82 eurocenti pe minut din 1 martie, urmand ca de la 1 iulie sa scada cu 18% la 0,67 eurocenti/minut. Tarifele de interconectare practicate de furnizorii de telefonie fixa nu mai sunt diferentiate in functie de intervale orare.

Tariful de terminare reprezinta pretul platit de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia este terminat apelul efectuat de proprii utilizatori in reteaua acestuia din urma.
Acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul.

Practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile poate prejudicia concurenta in intreaga piata de telefonie, pentru ca reprezinta un instrument prin care operatorii cu un numar mare de abonati pot impiedica dezvoltarea operatorilor mai mici.

Celelalte remedii stabilite atat pe piata terminarii apelurilor la puncte fixe, cat si pe piata terminarii apelurilor la puncte mobile raman neschimbate fata de situatia actuala. Acestea sunt: obligatia de transparenta, obligatia de a permite accesul si utilizarea unor elemente specifice ale retelei si a infrastructurii asociate, obligatia de nediscriminare si obligatia de control al tarifelor (inclusiv mentinerea simetriei tarifelor de terminare).

Tarifele au fost stabilite de ANCOM pe baza unor analize comparative cu nivelurile tarifelor de terminare din alte state europene, determinate pe baza unor modele incrementale pe termen lung (LRIC) de calculatie a costurilor evitate asociate furnizarii serviciilor de terminare.

ANCOM va impune noi reduceri ale tarifelor de interconectare ca urmare a dezvoltarii unor modele similare pentru modelarea costurilor operatorilor din Romania, proces care a fost deja demarat de ANCOM, urmand a fi finalizat, cel mai probabil, la sfarsitul anului 2012.



Citeste si