14 Iunie 2012

Operatorii telecom au avut venituri de 3,5 mld. euro in 2011. Cat au platit romanii pentru telefonie mobila sau internet



Veniturile obtinute de operatorii de ccomunicatii electronice au fost 14,8 miliarde de lei in anul 2011 (aproximativ 3,5 miliarde de euro), in scadere cu 3% fata de 2010, conform datelor Autoritatii Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Anul trecut piata de comunicatii electronice a scazut cu 3% comparativ cu 2010 cand scaderea a fost de -7%.

Pe de alta parte in a doua parte a anului trecut, veniturile operatorilor au crescut 5,5%, comparativ cu prima jumatate a anului.

“Cresterea veniturilor operatorilor in cea de-a doua jumatate a anului 2011 indica faptul ca piata comunicatiilor electronice a inceput sa se stabilizeze dupa perioada dificila traversata de intreaga economie in ultimii trei ani. Furnizorii prezenti pe piata s-au adaptat la realitatea economica si au reusit sa-si reconfigureze ofertele astfel incat sa resimta cat mai putin efectele crizei” , a precizat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Astfel, in cel de-al doilea semestru al anului 2011, veniturile din furnizarea retelelor si serviciilor de telefonie mobila au crescut cu 7% (la 3,9 miliarde lei), veniturile din serviciile de internet au crescut cu 8% (la 1 miliard lei), iar veniturile din furnizarea serviciilor de televiziune au crescut cu 2% (la 0,8 miliarde lei), in timp ce veniturile din furnizarea retelelor si serviciilor de telefonie fixa au ramas relativ constante, scazand cu 0,5% (atingand valoarea de 1,1 miliarde lei).

Cele mai importante cresteri semestriale au fost raportate pentru veniturile din furnizarea serviciilor cu valoare adaugata (+36%, pana la 86 milioane lei), de cele generate de furnizarea de servicii de transmisiuni de date (+24%, atingand 201 milioane lei).

Cele mai importante ponderi in structura veniturilor totale realizate pe piata comunicatiilor electronice le au veniturile obtinute din furnizarea serviciilor de telefonie mobila (37%), cele obtinute din furnizarea retelelor publice mobile terestre (14%) si cele obtinute din furnizarea de servicii de acces la internet (13%).



Citeste si