5 Iulie 2012

Anunt istoric: Savantii CERN sunt 99,9% siguri ca au gasit "particula lui Dumnezeu"



Savatii CERN au confirmat ca experimentele facute in acceleratorul de particule au dus la descoperirea unei noi particule subatomice are ar putea explica cum a luat nastere Universul. Insa, ei sustin ca vor fi nevoiti sa-si continue studiile pentru a fi 100% siguri, conform Jurnalul National.

Vanatoarea bosonului lui Higgs, ipotetica "particula a lui Dumnezeu", se desfasoara in poligonul celui mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN - un inel cu lungimea de 27 de kilometri aflata intr-un tunel la adancimea de 100 de metri, in apropierea granitei dintre Elevetia si Franta.

Doua fluxuri de energie sunt trase in directii opuse, cu viteze apropiate de cea a luminii, iar intersectarea lor creeaza miliarde de ciocniri de particule si subparticule, multe dintre ele inca necunoscute si printre care s-ar putea afla si bosonul lui Higgs.

Uriasul volum de date, rezultat in urma acestor ciocniri, este analizat de numeroase calculatoare.

Sansele statistice de a descoperi misterioasa particula sunt insa foarte mici, doar cateva dintre miliardele de ciocniri subatomice putand oferi sansa observarii acestei particule.

Citeste mai mult in Jurnalul National.



Citeste si