9 Iulie 2012

Ce sunt TGE-urile, tehnologiile super avansate care vor crea sute de mii de locuri de munca in Europa



Piata mondiala a TGE-urilor, tehnologiilor generice esentiale care cuprind micro-si nanoelectronica, materialele avansate, biotehnologia cu aplicabilitate industriala, fotonica, nanotehnologia si sistemele de productie avansate, va creste la 1.000 de miliarde de euro in 2015, comparativ cu 646 de miliarde de euro in 2008, potrivit Comisiei Europene.

Cresterea este de peste 54% sau mai mult de 8% din Produsul Intern Brut al UE.

Insa avansul afacerilor va insemna in acelasi timp o majorare rapida a numarului de locuri de munca.

„Numai in ramurile industriale din domeniul nanotehnologiilor, se asteapta o crestere a numarului de locuri de munca in UE de la 160.000 in 2008, mai mult cu 25% fata de anul 2000. Pe de alta parte, numarul ar putea ajunge la aproximativ 400.000 in 2015”, potrivit datelor CE.

Comisia isi doreste sa stimuleze crearea de produse bazate de TGE-uri, de produse inovatoare si aplicatii de viitor, pentru ca desi are o cota mondiala a cererilor de brevete de peste 30%, UE nu isi foloseste pozitia dominanta in cercetare si dezvoltare pentru productia de bunuri si servicii.

„Majoritatea produselor inovatoare de astazi, fie ca vorbim despre smartphone, sau despre automobilul electric, incorporeaza simultan mai multe TGE-uri, ca parti individuale sau integrate. Dar TGE-urile pot deveni o adevarata masinarie de creat locuri de munca de care avem astazi atat de mare nevoie”, spune vicepresedintele Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat.

De altfel, industria micro- si nanoelectronicii si industriile sale IT&C au creat peste 700 000 de locuri de munca in Europa in ultimii zece ani.

„Biotehnologia cu aplicabilitate industriala a fost recunoscuta ca un motor pentru bioeconomie. Se estimeaza ca fiecare euro investit in cercetare si inovare in acest domeniu va duce la un profit inzecit. IMM-urile sunt esentiale pentru inovare si ocuparea fortei de munca in Europa, acestea urmand sa ofere cea mai mare parte din locurile de munca viitoare in TGE-uri. In sectorul fotonicii, majoritatea celor 5 000 de intreprinderi europene sunt IMM-uri. In Germania, aproximativ 80% din intreprinderile din domeniul nanotehnologiei sunt mici sau mijlocii”, conform Comisiei Europene.



Citeste si