29 Octombrie 2012

Operatorii pot lansa servicii 4G si in benzile de 900 si 1800 Mhz



Benzile de frecvente radio de 900 si 1.800 MHz vor putea fi utilizate si pentru servicii de comunicatii de generatia a 4-a (4G), pentru a impulsiona furnizarea de servicii de comunicatii mobile multimedia si transmisii de date, scrie Mediafax.

Conform unui proiect de decizie, dat publicitatii de ANCOM, operatorii care detin licente de utilizare a acestor benzi vor putea sa ofere si servicii de comunicatii de generatia a patra prin intermediul tehnologiilor LTE sau WIMAX in aceste frecvente.

In prezent, drepturile de utilizare a acestor benzi sunt detinute de trei operatori - Orange Romania, Vodafone Romania si Cosmote Romania.

Cele trei companii care utilizeaza aceste benzi pentru furnizarea de servicii de generatia a doua si care, incepand cu anul 2010, au dreptul de a le folosi si pentru servicii de generatia a treia (3G) vor avea, dupa aprobarea acestei decizii, si posibilitatea de a oferi servicii de generatia a patra in aceste benzi.

De asemenea, RCS&RDS, care a castigat spectru in banda de 900 MHz in urma licitatiei organizate de ANCOM in acest an, va putea oferi servicii 4G imediat dupa inceperea perioadei de valabilitate a licentei obtinute.

Tehnologia 4G poate fi implementata si in benzile de 800 si 2.600 MHz incepand cu anul 2014, ca urmare a licitatiei organizate de ANCOM in acest an.

Decizia de a implementa noi tehnologii in aceste frecvente, calendarul implementarii si momentul lansarii comerciale a serviciilor 4G raman la alegerea furnizorilor.



Citeste si