Eric Schmidt, presedintele executiv al Google, s-a intors din vizita sa foarte comentata din Coreea de Nord. Vizita “privat-umanitara” a fost realizata pentru a incerca sa convinga liderii comunisti ca decizia de a se izola de restul lumii din punct de vedere tehnologic nu va face decat sa le limiteze posibilitatile de a se dezvolta – in special economic. Cu ce impresii a ramas insa liderul Google si fiica sa?
Eric Schmidt a scris pe pagina sa de Google+ detalii despre controversata vizita de trei zile, comentand aspecte privind tehnologia “extrem de limitata” disponibila pe aceasta piata.

Este cunoscut faptul ca statul comunist limiteaza prin masuri accesul la Internet sub pretextul ca ce se afla pe Internet nu este demn de populatia Coreei de Nord.

Asa cum descrie Schmidt, coreeni au voie sa intre pe Internet, insa doar sub supraveghere si monitorizare constanta. Exista, de asemenea, Intranet care are insa continut aprobat si controlat de guvern.

Nord-coreenii nu se pot eschiva de aceste reguli prin folosirea smartphone-urilor.

“Exista o retea 3G a unui operator egiptean, Orascom. E o retea bazata pe tehnologie SMS la 2100 MHz prin care nu poti, de exemplu, sa iti cumperi un plan de date, desi ar fi foarte usor sa adauge si acces la Internet pe aceasta retea 3G.

Fiica lui Schmidt, Sophie, a fost mai directa atunci cand a descris viata in Coreea de Nord, referindu-se in special la experienta de la “CES-ul” local. La targul “Korea Computer Center”, oficialii i-au prezentat o tableta prin care se poate accesa Internetul, pe langa software, aplicatii, platforma de video chat si alte tehnologii.

“E ciudat ca nimeni din Coreea de Nord nu poate spera sa isi permita lucrurile pe care ni le-au aratat. Si nu e ca si cum se vor apuca sa exporte aceste tehnologii. Construiesc produse pentru o piata care nu exista”, a scris Sophie Schmidt.

Mai departe, ea descrie experienta sa la televizor. "Trei canale: CNN International, un canal de filme din era URSS, dublate, si DPRK , canal local unde am realizat ca sunt destul de rezistenta a-l urmari pe Kim Jong Un in bai de multime".

Mai mult, calatoria celor doi a coincis cu ziua de nastere a "mult-iubitului presedinte". In acea zi, micile magazine din oras vindeau mici obiecte mai ieftin, formandu-se cozi impresionante. "Cand am intrebat cati ani face Un (29?30?), ni s-a spus ca "noi, coreenii, avem masuri diferite ale varstei" decat noi, restul. Ok, atunci...", povesteste Sophie Schmidt, cu umor.

Ramane de vazut ce efecte a avut vizita lui Eric Schmidt in Coreea de Nord, daca statul va decide “sa lase Internetul liber”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri