6 Februarie 2013

Competitia in telecom se acutizeaza: comparatorul de tarife va fi disponibil pana la finalul lui iunie



Comparatorul de preturi pentru serviciile de telecomunicatii (telefonie mobila, telefonie fixa si acces la internet in banda larga) va fi gata pana la finalul primului semestru din acest an, conform unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Aplicatia online creata de grupul UTI va realiza clasamente al celor mai bune avantajoase tarifare din punct de vedere al pretului, care corespund optiunilor exprimate de utilizator.

Aplicatia, echipamentele hardware si licentele software au fost livrate de catre UTI pentru ANCOM, iar in perioada urmatoare, furnizorii de servicii de comunicatii electronice vor introduce in baza de date toate ofertele comerciale de telefonie fixa, mobila si acces la internet in banda larga. Ulterior, reprezentantii Autoritatii vor verifica si valida datele incarcate in aplicatie.

UTI a stabilit algoritmul de calcul al clasamentelor in urma evaluarii situatiei planurilor tarifare ale furnizorilor de comunicatii electronice din Romania si pe baza consultarii cu reprezentantii ANCOM. Cum functioneaza comparatorul de preturi Aplicatia online va oferi utilizatorilor finali acces la informatii actualizate periodic cu privire la tarifele percepute de operatori pentru furnizarea serviciilor de telefonie fixa si mobila, a serviciilor de acces la internet in banda larga, precum si a pachetelor tarifare care includ combinatii ale acestora.

Pe baza optiunilor utilizatorilor finali, aplicatia va realiza analize comparative ale planurilor tarifare disponibile pe piata din Romania pentru aceste servicii, urmand sa returneze, pentru fiecare interogare, un clasament al acestora din punct de vedere al pretului. In momentul afisarii rezultatelor, vor fi publicate si alte detalii precum durata minima a contractelor, penalitati in caz de reziliere, informatii privind existenta unor promotii etc.

Proiectul „Aplicatie online pentru compararea ofertelor de comunicatii destinate utilizatorilor finali” a fost implementat de ANCOM prin fonduri europene, valoarea asistentei nerambursabile acordata din fonduri publice s-a ridicat la aproape 887.000 de lei.



Citeste si