25 Mai 2006

Disputa intre Symantec si Microsoft

Procesul legat de secretul comercial intentat de Symantec impotriva Microsoft este un semn al puternicei competitii dintre cele doua companii, insa nu este o declaratie de razboi, spun analistii

Saptamana trecuta, Symantec a dat in judecata Microsoft, acuzand-o de deturnarea proprietatii intelectuale legate de tehnologia de stocare a datelor. Este prima daca cand specialistul in securitate si gigantul software se afla in tabere opuse intr-un proces. In trecut, companiile au facut echipa pentru a aduce pirateria software in justitie.

Symantec cere justitiei sa interzica companiei Microsoft sa dezvolte, sa vanda sau sa distribuie software, inclusiv Windows Vista si Windows Server "Longhorn", pana cand nu va scoate intreaga proprietate intelectuala a Symantec. Microsoft a descris Vista ca una dintre cele mai importante lansari Windows din istorie.

"Symantec are numai de castigat din orice potentiala amanare a distribuirii Vista", este de parere analistul Gartner, John Pescatore. Vista, programata pentru luna ianuarie, include protectie spyware, un firewall mult imbunatatit si noi unelte de backup - domeniu in care Symantec vinde produse, in special pentru consumatori.

Apele s-au tulburat intre cele doua companii dupa ce in urma cu trei ani Microsoft a anuntat ca intra pe piata de securitate. Insa CEO al Symantec, John Thompson a repetat in nenumarate randuri ca aceasta nu va concura prin apelarea la justitie sau la regulatorii antitrust. In schimb, Thompson a declarat ca Symantec se bazeaza pe experienta si reputatia sa in securitate pentru a invinge Microsoft.

Acest lucru nu s-a schimbat, a spus Michael Cherry, un analist al firmei de cercetare Directions. Procesul este legat de o disputa in legatura cu un contract mostenit de Symantec cand a achiztionat Veritas Software.
Plangerea implica produsul Volume Manager al Symantec, care permite sistemelor de operare sa stocheze si sa manipuleze mari cantitati de date. Microsoft a licentiat o versiune "light" a Volume Manager de la Veritas in 1996. In procesul intentat, Symantec acuza Microsoft de incalcarea licentei.

Symantec este conservatoare, vorbind din punct de vedere legal. "Insa in domenii in care concureaza, precum anti-spyware, Symantec nu se va teme sa apese pe tragaciul legal daca simte ca este nevoie", a spus Cherry. "Dar Symantec nu trebuie nicicand confundata cu SCO. Manevrele legale vor suplimenta strategia companiei, nu o vor inlocui".

De cativa ani, SCO Group este implicata intr-o campanie legala impotriva clientilor si vanzatorilor Linux. Compania pretinde ca software-ul Linux include cod sursa din Unix, pe care il controleaza. In iunie 2003, de exemplu, SCO a intentat un proces legat de proprietatea intelectuala impotriva IBM, cerand daune de 3 miliarde $.

Analistii sunt de parere ca Symantec nu ar fi intreprins aceasta actiune daca nu ar fi fost sigura ca nu exista nici un alt mod de a rezolva disputa. "Nu cred ca Symantec este tipul de companie care incearca sa concureze prin litigiu", a spus Pescatore.



Citeste si