5 August 2013

Roverul Curiosity sarbatoreste un an de succese martine



Curiosity, cel mai sofisticat robot care exploreaza Marte, celebreaza marti implinirea unui an de cand a ajuns pe suprafata acestei planete, iar succesele sale sunt considerate etape-cheie pentru o viitoare "cucerire" a planetei rosii, informeaza AFP.

Curiosity, de marirea unui mic automobil 4x4, inzestrat cu 10 instrumente stiintifice, a reusit sa confirme in premiera faptul ca Marte a avut un mediu propice vietii microbiene in trecutul ei indepartat, indeplinind astfel principalul obiectiv stiintific al misiunii sale de cel putin doi ani, care va fi fara indoiala prelungita, scrie Mediafax.

"Succesul obtinut de Curiosity, precum coborarea sa spectaculoasa si rezultatele stiintifice obtinute ulterior, au deschis calea spre noi misiuni de explorare, precum trimiterea de astronauti pe Marte si spre un asteroid", a declarat directorul NASA, Charles Bolden.

Coborarea spectaculoasa a robotului american cu sase roti in craterul Gale, la 10 kilometri de Muntele Sharp - care are o inaltime de 5.000 de metri - in noaptea de 5 spre 6 august 2012, tinand cont de greutatea sa de aproape o tona, a necesitat o noua tehnica, foarte complexa, de plasare pe sol. Aceasta operatiune a aratat ca NASA poate sa transporte in conditii de siguranta incarcaturi mari pe Marte.

Aceasta este una dintre marile provocari tehnologice ale unei misiuni spatiale cu echipaj uman catre planeta rosie, au subliniat cercetatorii de la NASA.

"Suntem pana in prezent extrem de multumiti, misiunea Curiosity a fost spectaculoasa", considera Michael Meyer, directorul stiintific de programe martiene de la NASA, potrivit caruia "cu cat aflam mai multe despre Marte, cu atat vom fi mai informati pentru a putea sa trimitem acolo echipaje de astronauti".

"Nu numai ca am reusit plasarea in siguranta pe sol, dar toate instrumentele functioneaza si am efectuat deja doua foraje in roci", o premiera pe Marte, a adaugat Michael Meyer.

In timpul acestui prim an petrecut pe Marte, Curiosity a transmis pe Terra peste 190 gigabiti de date, echivaland cu 45.600 cantece stocate in format MP3 si 36.700 imagini de inalta definitie, precizeaza NASA.



Citeste si