30 August 2013

ANCOM vrea sa scada tarifele de interconectare: un apel pe mobil ar putea costa de peste 3 ori mai putin



Un apel in retelele fixe ar putea costa din ianuarie anul viitor 0,15 eurocenti pe minut, fata de 0,67 in prezent, in timp ce tariful maxim pentru apelurile in retele mobile ar putea ajunge la 0,86 eurocenti pe minut, fata de 3,07 eurocenti pe minut in prezent, conform unei propuneri de consultare publica a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM)

„Tarifele de interconectare raman cheia competitiei in telecom. Pe piata de terminare fiecare operator are un monopol natural si de aceea este nevoie sa reglementam aceste tarife, iar datele din piata demonstreaza ca nivelurile stabilite de ANCOM in ultimii 10 ani au stimulat concurenta, inovatia si investitiile in piata de comunicatii din Romania. Sub presiunea concurentei, tarifele medii pentru apeluri au scazut de 7 ori, iar consumul a crescut exponential”, declara Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Consumatorii romani platesc unul dintre cele mai mici tarife medii la nivelul Uniunii Europene- 1,9 eurocent pe minut.
De asemenea, concurenti intre operatori a stimulat companiile de comunicatii sa realizeze investitii masive in dezvoltarea unor retele tot mai eficiente si in furnizarea de noi servicii, precum cele de internet in banda larga.

Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania, identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile din Romania: 51 de furnizori de retele fixe si 6 furnizori de retele mobile.

La fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).

Tariful de terminare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori.

„Intrucat acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei de telefonie si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor”, potrivit ANCOM.

Masurile supuse consultarii publice prevad noi plafoane tarifare si pentru alte servicii de comunicatii electronice reglementate, respectiv serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

Documentele pot fi consultate pe pagina de internet a ANCOM, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 30.09.2013, pe adresa sediului central al ANCOM din Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, Bucuresti, sau direct la registratura ANCOM. Observatiile si recomandarile pot fi transmise si prin fax la numarul +40.372.845.404 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Intrarea in vigoare a masurilor este preconizata pentru 1 ianuarie 2014.



Citeste si