16 Septembrie 2013

Se joaca si castiga chiar si zeci de mii de euro pe luna: cati bani fac gamerii



Pasionati inca de la varsta fragede de jocurile pe calculator acesti tineri au reusit ca in numai cativa ani sa castige mii, chiar zeci de mii de euro la competitiile sportive la care participa. Wall-Street.ro a avut ocazia ca la editia din acest an a DreamHack Bucuresti sa stea de vorba cu sase gameri profesionisti din Romania si din strainatate. Afla ce venituri obtin si ce planuri au in urmatorii ani, in slide-urile de mai jos!

Silviu "NightenD" Lazar, cel mai bine platit gamer roman

Silviu Lazar (foto), cunoscut pe scena marilor competitii de jocuri si sub numele de "NightenD", isi aminteste ca pentru prima oara a intrat in contact cu jocurile pe calculator abia in clasa a doua, iar in competitiile de sport electronic a avut acces de la inceputul liceului. In prezent, Silviu Lazar este cel mai bine platit jucator roman care participa la competitiile de profil. Desi nu a dorit sa discute in detaliu despre veniturile sale, Silviu Lazar este legitimat la o echipa britanica denumita "Fntastic", unde, alaturi de alti 50 de colegi, beneficiaza de un salariu lunar, pe langa bonusurile si castigurile pe care le obtine la diferitele competitii unde participa.

"Cel mai mult la un turneu am incasat 5.200 de dolari, dar pe langa aceste premii beneficiez si contract cu echipa pentru care evoluez, in baza caruia primesc si un salariu lunar. Salariul celor mai buni 30 de gameri din Europa variaza intre 1.000 – 6.000 de euro. Eu, ca si rezultate, ma aflu undeva la jumatate”.

El a precizat ca cea mai buna pozitie obtinuta intr-un turneu de StarCraft 2 a fost locul 3 la evenimentul Dreamhack desfasurat anul trecut, precizand ca numarul de competitii la care a participat in 2012 s-a ridicat la 15, in timp ce pana acum, in acest an, a participat doar la 8. “Cele mai mari premii sunt oferite de catre dezvoltatorii jocului. In cazul StarCraft 2, Blizzard are propriul turneu “WCS” dotat cu premii ce pot sa depaseasca 1,5 milioane de dolari. Dreamhack si Dreamhack Assmebly sunt alte doua turnee dotate cu premii ce depasesc 25.000 de dolari fiecare”.

Intrebat ce si-ar dori sa faca dupa incheierea carierei de "gamer", Silviu Lazar spune ca va ramane toata viata in domeniul jocurilor. “Am urmat studiile unei facultati cu profil IT dar chiar si dupa ce voi incheia cu jocurile voi ramane toata viata in sfera gaming-ului. Chiar si dupa ce voi termina cu asa-zisele competitii de sport electronic voi activa in continuare in aceasta zona. Mai pot juca la acelasi nivel inca sapte ani de-acum inainte, ce se intampla dupa 30 de ani ramane de vazut”, a mai spus tanarul jucator roman.


Ovidiu "OvvY" Patrascu - cel mai bun jucator de FIFA din Romania

Ovidiu Patrascu (25 de ani), cunoscut si sub nickname-ul de “OvvY”, este cel mai bun jucator de FIFA din Romania si vicecampionul mondial la aceasta disciplina.

OvvY a descoperit pasiunea pentru FIFA o data cu aparitia FIFA 99, pentru ca din 2005 sa intre si in competitiile internationale la aceasta “disciplina”.

“Am fost jucator profesionist de fotbal legitimat ca junior la Universitatea Craiova, apoi la tineret si in lotul mare al echipei cand, prin diferite cantonamente, ajunsesem sa joc cu colegii FIFA pe PlayStation sau pe PC. La un moment dat am inceput sa joc si online – mai intai cu vecinii, apoi in retea si mai departe in diferite competitii nationale si internationale”, isi aminteste tanarul.

Despre castigurile pe care participarea la concursurile de FIFA i le aduce, Ovidiu Patrascu spune ca veniturile sale anuale din castigurile turneelor se ridica la cel mult 10.000 de dolari pe an.

“Din participarea la competitiile sportive obtin venituri cuprinse intre 8.000 si 10.000 de dolari, plus salariul pe care il primesc ca si jucator legitimat la echipa Western Wolves. Este clar ca aceasta valoare a crescut, acum ramane de vazut daca aceasta panta ascendenta va continua”, a declarat tanarul in varsta de 25 de ani.

El a precizat ca de obicei in Coreea de Sud, China si SUA sunt oferite premiile cele mai mari, iar jocurile cele mai banoase sunt probabil League Of Legends, Starcraft 2 si Dota 2.

Ovidiu Patrascu a subliniat de asemenea ca sponsorizarea este o componenta extrem de importanta in cariera unui jucator profesionist de jocuri.

“Sponsorizarea este extrem de importanta. Echipa la care esti, iti plateste cheltuielile de deplasare si hotelul pentru toate competitiile, iti ofera suport hardware, si in cazul in care esti un jucator cu adevarat de top, ai si salariu”.

Intrebat cum vede evolutia competitiilor din Romania, OvvY sustine ca gaming-ul in Romania este pe o panta ascendenta, dovada si numeroasele turnee nationale si internationale care sunt organizate in acest an in tara noastra.

Dupa ce isi va incheia participarea la competitiile sportive, Ovidiu Patrascu a precizat ca i-ar placea sa lucreze in dezvoltarea versiunilor viitoare ale jocului FIFA.

“Este foarte dificil sa ajung acolo, insa nimic nu este imposibil. Pana atunci pe langa concursurile pro la care particip am lansat canalul meu de Youtube unde incerc sa ofer un content cat mai variat pentru pasionatii de fifa din tara si din afara.


Alexandru Ardelean, component al celei mai bune echipe de Counter-Strike din Romania

Desi are numai 19 ani, Alexandru Ardelean (foto), component al echipei "NextPleaseRomania", spune ca a luat prima oara contact cu jocul Counter-Strike la 6 ani, iar de la 12 ani s-a inscris in Liga Gamerilor Profesionisti (PGL).

El sustine ca in Romania nu se poate "trai" din gaming si ca salariile de aici ca si jucator legitimat sunt foarte putin motivante.

"In Romania, din gaming nu se castiga sume fabuloase. Cu adevarat semnificative sunt produsele pe care le primim, echipamentele sau perifericele. O medie a castigurilor in Romania se ridica la circa 4.000 de lei pe an. In strainatate premiile depasesc cu mult valoarea celor din tara noastra: acolo se pot castiga premii si de peste 10.000 de euro. Eu am reusit la nivelul anului trecut sa realizez circa 3.000 de lei, fara produse primite”, a declarat tanarul jucator profesionist de jocuri pe calculator pentru Wall-Street.ro.

"Vreau sa plec in strainatate. In Romania nu este viitor!"

Pe de alta parte, Alexandru Ardelean precizeaza ca in strainatate salariile lunare ale unor jucatori legitimati la o echipa pot depasi 700, chiar 1.000 de euro pe luna,

"In strainatate jucatorii inscrisi in echipe profesioniste au salariul de peste 700 de euro pe luna, ceea ce rezulta in castiguri care depasesc 8.000 de euro anual, venituri asigurate numai din partea echipei unde activeaza, nepunand la calcul si premiile pe care le primeste fiecare jucator in parte”.

El a precizat ca cele mai mari premii oferite la disciplina Counter-Strike sunt in Danemarca , in Suedia sau Germania, insa tarile nordice stau foarte bine la capitolul jocurilor pe calculator.

“Nu putem face comparatie intre castigul unei echipe din Romania si al uneia din strainatate. In tarile dezvoltate, sportul electronic este recunoscut ca si sport, iar acest lucru confera jucatorilor un statut diferit, acela de sportivi. Din start noi plecam cu un dezavantaj. O echipa din Romania se bazeaza foarte mult pe sponsorizari. Acest mod de finantare este in prezent una din cele mai bune surse de venit pentru echipele din Romania. Exista o echipa prezenta la aceasta competitie care primeste sprijinul total al guvernului. Asta inseamna ca ei au un target pe care trebuie sa-l atinga si daca o fac primesc o finantare asigurata de catre autoritati. Acest lucru nu s-a mai intalnit pana acum”, a subliniat tanarul jucator profesionist.

Intrebat ce planuri are in viitor, Ardelean a spus ca vrea sa isi termine studiile la cele doua facultati pe care le urmeaza si ca vrea sa plece in strainatate.

"Vreau sa lucrez in IT, sa testez altceva si sa plec peste hotare. Din cate am vazut pana acum in Romania nu este viitor".


Chris "HuK" Loranger - cel mai bine platit jucator de StarCraft

Chris Loranger (SUA, 24 de ani), cunoscut pe scenele mondiale de gaming sub numele de "HuK", spune ca a inceput sa se joace inca de la varsta de 7 ani si abia in urma cu patru ani a decis sa concureze si in competitiile internationale de gaming.

“Am inceput sa ma joc de la varsta de 7 ani. La 20 de ani am inceput sa joc si in competitiile de sport electronic. In acest an am participat la foarte multe turnee de jocuri si am reusit ca in ultimele sase luni sa obtin venituri de 10-15.000 de dolari de pe urma competitiilor la care am participat. Cred ca in momentul de fata sunt cel mai bine platit jucator de StarCraft 2 din lume”, a declarat Lorenger, care insa nu a dorit sa precizeze cu exactitate suma pe care o primeste din partea echipei in fiecare luna.

El a preciazat ca dupa terminarea competitiilor sportive isi doreste sa termine studiile si sa intre la facultate.

"Initial mi-am dorit sa intru in armata, dar exact in anul in care trebuia sa o fac aparea jocul StrarCraft 2 si m-am decis ca imi doresc sa intru intr-o echipa profesionista de gaming. Am descoperit jocul si m-a pasionat. As vrea totusi sa urmez studiile unei facultati de psihologie”, a completat Loranger.


Igor Markeloff (Astana Dragons)

Ucraineanul Igor Markeloff (foto) evolueaza pentru echipa Astana Dragons, singura participanta la competitiile de sport electronic care beneficiaza de intreg suportul guvernului din Kazahstan.

“Am inceput sa joc inca de la varsta de 12 ani, iar primul contact pe care l-am avut cu jocurile s-a petrecut intr-un Internet Caffe. Fratele meu a inceput sa se joace cu un an inaintea mea si el a fost cel care m-a invatat si m-a ghidat spre contactul cu jocurile”, isi aminteste Igor Markeloff, unul dintre componentii echipei Astana Dragons, specializata pe disciplina Counter-Strike.

In competitiile sportive tanarul ucrainean a intrat in 2005, in urma cu opt ani, moment care a coincis cu castigarea unei independente financiare.

“Salariul de jucator legitimat la echipa Astana Dragons imi ofera exact atat cat am nevoie. Ca si ordine de marime al castigului, pot sa va spun ca obtin lunar venituri, in medie, este cam de trei ori mai mari decat salariul mediu din Ucraina”, a precizat tanarul jucator profesionist.

Potrivit site-urilor care monitorizeaza evolutia salariilor din tarile lumii, nivelul mediu al unui castig in Ucraina se ridica la circa 380 de dolari pe luna.

Marleloff a precizat ca nu intentioneaza ca in viitorul apropiat sa renunte la hobby-ul sau.

“Inca ma bucur de competitiile sportive si nu cred ca voi renunta la gaming in urmatorii ani, cel putin nu pana la 30 de ani. Imi place ce fac, iar acest lucru ma motiveaza in fiecare zi”.


Jerry Raberg, Suedia (21 de ani)

Jerry Raberg (foto), un tanar in varsta de 21 de ani din Suedia, afirma ca a descoperit pasiunea pentru jocuri in urma cu patru ani iar de jumatate de an participa si la competitii sportive.

“In ultimele sase luni am participat la cate o competitie in fiecare luna. Ca echipa am castigat in ultimele sase luni 15.000 de euro, bani care urmeaza sa fie impartiti intre cei cinci colegi ai echipei. Daca vom castiga competitia de Counter-Strike desfasurata la Dreamhack putem intra in posesia a 7.000 de euro, insa va fi dificil, vom avea de infruntat adversari puternici. Locul doi primeste 3.500, ca si echipa”, a spus pentru Wall-Street.ro - Jerry Raberg.




Citeste si