2 Decembrie 2013

Seful Deutsche Telekom ridica un semn de exclamare: Este timpul pentru fuziuni in telecom



Companiile de telefonie din Europa trebuie sa profite de conjunctura actuala si sa se consolideze, daca vor sa reziste concurentei internationale, a declarat intr-un interviu director general al Deutsche Telekom, Rene Obermann, transmite Bloomberg.

"Acum este momentul protrivit pentru consolidare. Trebuie sa gandesti in perspectiva a 10-15-20 de ani", a spus Obermann.

Operatorii europeni de telefonie au devenit tinte avantajoase de preluare pentru investitorii straini, dupa scaderea de anul trecut a preturilor actiunilor, provocata de reducerea tarifelor impusa de autoritatile de reglementare si de cresterea economica nesatisfacatoare, scrie Mediafax.

Compania America Movil a miliardarului mexican Carlos Slim a incercat in acest an sa cumpere Royal KPN, dar a esuat luna trecuta, dupa ce operatorul olandez a calificat oferta drept prea scazuta.

Deutsche Telekom, al doilea mare operator de telefonie din Europa, este prea mic pentru a concura pe piata internationala, pe termen lung, a spus Obermann.

Operatorul german de telecomunicatii, cu operatiuni in Europa de Est si in Statele Unite, are o capitalizare de piata de 52 miliarde de euro (70,3 miliarde de dolari). Capitalizarea de piata a grupului american AT&T este de 187 de miliarde de dolari.

Obermann a aratat ca o cooperare cu Orange in domeniul achizitiilor si utilizarii retelelor, pe unele piete, este un inceput si ar putea fi un model pentru alte companii europene. El a refuzat sa spuna cum ar putea evolua parteneriatul.

Grupul german si Orange detin impreuna compania EE, cel mai mare operator wireless din Marea Britanie.

Comisarul pentru industria digitala Neelie Kroes promoveaza cresterea unitatii pietelor de telefonie din Europa si a declarat luna trecuta ca planurile sale ar putea conduce in ultima instanta la consolidarea industriei la nivel comunitar.

In acest an au fost anuntate sau au fost deja finalizate 161 de acorduri intre companii de telecomunicatii si cablu din Europa, potrivit datelor Bloomberg.

Liberty Global, cea mai activa dintre companii in privinta achizitiilor, a cumparat Virgin Media, pentru circa 16 miliarde de dolari, iar Vodafone Group a cumparat Kabel Deutschland Holding pentru 7,5 miliarde de euro.

In luna noiembrie, actionarii KPN au aprobat vanzarea diviziei germane catre Telefonica, pentru 8,55 miliarde de euro, in urma careia va fi creat cel mai mare operator wireless din Germania,n functie de numarul clientilor.
Companiile europene de telefonie sunt tinte atractive pentru investitorii din afara regiunii, asa cum demonstreaza interesul Liberty Global.

Hutchison Whampoa, cel mai mare investitor asiatic in industria europeana wireless, a finalizat in acest an un acord prin care va adauga active Orange la divizia sa austriaca. Compania din Hong Kong a convenit ulterior achizitia activelor din Irlanda ale Telefonica.



Citeste si