29 Ianuarie 2014

Fiecare din cele 5 licente de televiziune digitala va avea un pret de pornire de 300.000 euro



Pretul de pornire pentru fiecare din cele cinci licente de televiziune digitala terestra in cadrul procedurii de selectie competitiva va fi de 300.000 de euro, conform unei propuneri a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), scrie Mediafax.

"ANCOM supune consultarii publice proiectul de hotarare a Guvernului privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune, conform careia taxa minima de licenta pentru fiecare din cele cinci multiplexuri este de 300.000 euro. Taxa minima de licenta reprezinta pretul de pornire pentru fiecare multiplex in cadrul procedurii de selectie competitiva ce va fi desfasurata de ANCOM", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Conform Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, ANCOM va scoate la licitatie cinci multiplexuri de televiziune digitala terestra, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2.

Castigatorul primului multiplex in UHF (MUX 1) va avea obligatia de a transmite "free to air", in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire.

Pentru MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5, operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.
Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, iar licentele vor intra in vigoare incepand cu 17 iunie 2015.

Consultarea publica lansata de catre autoritate pe marginea documentatiei privind procedura de selectie s-a finalizat la 14 ianuarie, ANCOM fiind in proces de analiza a observatiilor primite.

Mai multe informatii despre modalitatea propusa de ANCOM pentru desfasurarea procedurii de acordare a licentelor pot fi accesate pe pagina institutiei.

Tot pe pagina web a institutiei poate fi consultat proiectul de hotarare a Guvernului privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune.

Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la 12 februarie.



Citeste si