22 Octombrie 2014

Nici gigantii nu sunt in siguranta: despre 7 atacuri cibernetice rasunatoare si un Armaghedon



Criminalitatea cibernetica este in continua crestere si, pe masura ce tehnologia evolueaza, impactul atacurilor cibernetice devine din ce in ce mai puternic. Iar infractorii de pe Internet nu fac discriminari atunci cand vine vorba de tintele lor. Dovada? Cand giganti precum Facebook sau Agentia de Securitate Nationala a SUA, aparent greu de clintit, cad, victime atacurilor.

58.000 de documente secrete, furate de la NSA

Agentia de Securitate Nationala a SUA (NSA), unul dintre cele mai puternice si dotate servicii americane de spionaj, a "pierdut" 58.000 de documente cu informatii secrete, care au fost date publicitatii in ceea ce este considerata „una dintre cele mai semnificative scurgeri de informatii din istoria SUA”. Autorul atacului din 2013, acum deja celebru, a fost Edward Snowden, un profesionist IT contractat pentru un proiect al NSA.

Gil C / Shutterstock.com


50 milioane de conturi compromise pe Evernote

In martie 2013, cei 50 de milioane de utilizatori ai popularului serviciu Evernote, dedicat arhivarii documentelor si organizarii notitelor, au fost anuntati ca securitatea conturilor lor a fost compromisa si au fost rugati sa isi schimbe parolele. Conform reprezentantilor companiei, atacatorii au reusit sa acceseze informatii precum numele de utilizator si adresele de e-mail asociate acestora, precum si parole. In urma acestui atac cibernetic, Evernote a introdus un nou sistem de autentificare.

Alexander Supertramp / Shutterstock.com


318.000 de parole furate de la Facebook

Tot in 2013, un malware de tip „key logging” care citea parolele introduse de utilizatorii care intrau pe un anumit site a colectat circa 318.000 de parole si alte informatii de login de pe Facebook, conform estimarilor specialistilor. Din fericire, datele nu au fost niciodata publicate online, insa vinovatii nu au fost prinsi nici pana astazi.

JaysonPhotography / Shutterstock.com

38 de milioane de conturi Adobe, facute publice

In octombrie anul trecut, o bresa in securitatea companiei Adobe a condus la furtul informatiilor de autentificare in cont a 38 milioane de utilizatori. Mai mult, dupa sustragerea acestora, atacatorii le-au publicat pe Internet intr-un fisier zip, acesta fiind accesibil oricarui internaut.

Gil C / Shutterstock.com

250.000 de conturi de Twitter, compromise

In luna februarie 2013, conturile a 250.000 de utilizatori ai retelei de socializare si micro-blogging Twitter au fost compromise, infractorii cibernetici furand numele si parola de acces corespunzatoare. La momentul respectiv, reprezentantii Twitter subliniau faptul ca atacul nu a fost realizat de „amatori”.

spaxiax / Shutterstock.com

Hackerii fura datele a 233 de milioane de utilizatori eBay

Nici gigantii din e-commerce nu au scapat nevatamati in urma atacurilor cibernetice. In mai 2014, cunoscutul site american eBay a recunoscut public ca a suferit cel mai mare atac cibernetic de pana acum. In urma acestuia, datele personale a 233 de milioane de utilizatori au fost furate. Informatiile includeau atat date de autentificare in cont, precum nume si parola, cat si numere de telefon si adresele de domiciliu, si fusesera furate in lunile februarie-martie.

Katherine Welles / Shutterstock.com

Domino's Pizza: rascumparare contra 600.000 de conturi ale clientilor

In 2014, grupul de hackeri Rex Mundi a cerut lantului de fast-food Domino’s Pizza o recompensa de 40.000 USD „contra” a 600.000 de conturi ale unor clienti belgieni si francezi. Datele personale detinute de hackeri includeau nume, adresele de domiciliu, e-mail-uri, numere de telefon si chiar preferintele personale ale acestora in ceea ce priveste, de exemplu, sosurile de pizza. In cazul in care Domino’s Pizza ar refuza sa plateasca, hackerii au amenintat ca vor publica datele online. Desi Domino a anuntat in mod public ca nu va plati recompensa, nu este clar daca pana la urma a cedat sau nu presiunilor, avand in vedere faptul ca datele furate de hackeri nu au fost niciodata publicate pe Internet.

Katherine Welles / Shutterstock.com


Se anunta un Armaghedon financiar?

Criminalitatea cibernetica ce are in vedere gigantii din diversele industrii este doar o mica parte din amenintarile de care se tem specialisti in securitate. Un atac cibernetic de proportii, cu impact deosebit de puternic asupra societatii actuale, reprezinta un risc care planeaza de multa vreme la nivel mondial. Cea mai recenta referire la un potential astfel de dezastru informational a fost facuta la sfarsitul lunii septembrie, de catre un reprezentat al unei importante autoritati de supraveghere financiara din Statele Unite.

Astfel, conform lui Benjamin Lawsky, Chief, New York State Department of Financial Services, vulnerabilitatea tehnologica a sistemului financiar reprezinta o problema presanta, potential catastrofica. Acesta a declarat ca se teme de posibila declansare a unui eveniment cibernetic major in sistemul financiar, un fel de Armaghedon cibernetic care ar putea lasa urme adanci la nivelul sistemului financiar pe o perioada mai lunga de timp, comparandu-l cu atacurile de la 11 septembrie.

Shutterstock / Protectie calculator




Citeste si