5 August 2006

Peste 7.000 de virusi noi, in luna iulie 2006



Peste 7.000 de virusi noi si versiuni noi ale virusilor deja existenti au aparut, in luna iulie, la nivel mondial, potrivit raportului realizat de BitDefender, divizia de securitate a datelor a companiei Softwin.

Raportul precizeaza ca se accentueaza tendinta de inmultire a virusilor care solicita date personale, mai ales bancare si a celor care solicita sume de bani pentru recuperarea datelor de pe PC (encripteaza informatii de pe hard-discul computerului infectat). O alta tendinta, potrivit raportului, o reprezinta virusii care infecteaza calculatorul, se ascund pana in momentul in care utilizatorul acceseaza anumite fisiere sau site-uri web, fura si transmit informatii (documente sau parole) si apoi se auto-sterg pentru a nu fi descoperiti ulterior de programele antivirus, informeaza Rompres.

In Romania, in luna iulie, a aparut un mesaj phishing (furt de date personale) care viza posesorii de carduri emise de mai multe banci din Romania. Utilizatorii au primit un mesaj pe email care parea a veni de la BCR si care incerca sa ii convinga sa intre pe o pagina de web speciala. Aici se solicita divulgarea de date personale foarte importante, precum numarul cardului si PIN-ul asociat, banca emitenta. Specialistii BitDefender avertizeaza ca nici o banca nu va solicita date personale prin e-mail.

Potrivit raportului BitDefender, cel mai raspandit virus, in luna iulie 2006, a ramas Netsky.P (12% din infectari), care incearca sa ii pacaleasca pe utilizatorii de e-mail sa deschida un atasament infectat, prezentat ca fiind carte digitala, muzica MP3 sau altele.

Pe locul doi s-a situat un nou-venit, Worm.VB.DW (9,4%). Conform specialistilor BitDefender, acesta este un script care se raspandeste prin retelele de file-sharing, se copiaza in directorul Outlook si se adauga in lista programelor care vor rula la restartarea computerului. El afecteaza functionarea corecta a Windows si acceseaza site-uri fara cunostinta utilizatorului. Locul al treilea, in luna iulie, ii revine lui Win32.Vb.An@mm (8,1%), un virus care se prezinta drept update de Windows, iar cand este rulat afecteaza functionarea sistemului si acceseaza de asemenea, fara cunostinta utilizatorului anumite site-uri.

BitDefender este o suita de peste 54 de solutii pentru satisfacerea nevoilor de securitate ale mediului IT actual, oferind administrarea eficienta a amenintarilor informatice pentru peste 41 de milioane de utilizatori individuali si din corporatii.



Citeste si