29 Decembrie 2015

ANIS: Piata de software si servicii IT creste cu 10% in 2016 in special datorita exporturilor



Piata de software si servicii IT va urca la circa 3 miliarde de euro in 2016, mai mult cu 10% fata de anul acesta in special datorita exporturilor de soft, potrivit datelor oferite de Valerica Dragomir, directorul executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Din aceasta suma, partea de software inseamna 2,53 miliarde de euro, iar cea de servicii informatice 558 milioane de euro. De asemenea, circa 65% din valoarea industriei de software si servicii de 2,7 miliarde de euro in acest an este generata de exporturi (1,77 miliarde de euro), in special de externalizarea de software, potrivit ANIS.

Industria de IT a devenit al doilea contributor (dupa comert) la cresterea Produsul Intern Brut al Romaniei in toamna acestui an, domeniul aducand 0,8% la cresterea PIB intre ianuarie si septembrie anul acesta, conform Institutului National de Statistica. Pe de alta parte, domeniul a insemnat 6,7% din Produsul Intern Brut pe primele noua luni, in valoare de 498,4 miliarde de lei. In fata industriei de IT&C in privinta contributiei la PIB sunt industria (cu un procent de 22,7%), comert (16,7%), imobiliare (9,6%), sectorul public (9,1%) si activitati profesionale si servicii (7,0%).

“Din punct de vedere macroeconomic, sectorul de IT ramane in continuare o zona cu un potential urias pentru Romania, dar care este tratata pueril de catre factorii politici. Ne lipsesc politici sectoriale consolidate, care sa creasca industria si care sa incurajeze inovatia si creatia de proprietate intelectuala, in detrimentul serviciilor de tip <<lohn>> (outsourcing ). Masura traditionala care este implementata in fiecare an este o scutire de taxe pentru programatori, masura binevenita, dar insuficienta in peisajul globalizat al IT-ului mondial”, explica Bogdan Putinica, vicepresedinte senior in cadrul Enea Software, companie suedeza de software si servicii.

Cei mai mari jucatori din industria de IT, dar si de externalizare de servicii au centre de operatiuni in Romania, printre acestia numarandu-se Oracle, HP, IBM, Microsoft, Accenture, Luxoft, sau Endava.

“Clientii traditionali de servicii de outsourcing sunt din ce in mai maturi si obisnuiti cu acest tip de servicii, si dupa o perioada in care accentul a fost pus, ineficient dupa parerea noastra, pe modele de lucru bazate pe plasament de personal, observam o reintoarcere la modelele comerciale de baza de acum cativa ani, unde accentul este pus pe inovatie si pe centre dedicate de dezvoltare”, adauga managerul Enea.

Afla mai multe despre tendintele din industria de software si servicii IT din articolul: Piata de software si servicii IT, aproape de 3 miliarde de euro in 2016. Care va fi motorul de crestere?



Citeste si