5 Ianuarie 2016

Tehnologiile care iti vor schimba viata in 2016



De la aplicatii inteligente de mesagerie la drone care te urmaresc precum paparazzii, 2016 ia o turnura (chiar) si mai SF decat anii precedenti. Iata un top al tehnologiilor care transforma science fiction-ul in pura stiinta si realitate.

Realitatea virtuala devine... reala

Suntem din ce in ce mai putin incatusati, fie ca vorbim de incarcatoare mobile sau abonamente telecom si din ce in ce mai inteligenti, pe masura ce puterea de procesare creste si aplicatiile devin din ce in ce mai performante.

Realitatea virtuala devine… reala

Este scris peste tot calendarul lui 2016: realitatea virtuala devine ceva real, palpabil. Incepe odata cu anticipatul Oculus Rift, urmat de Vive al HTC si Sony Playstation VR. Jocurile vor fi, ca de obicei, cheia succesului, insa realitatea virtuala va fi aplicata si in cinematografe, de exemplu.

Daca ai un telefon Samsung Galaxy, poti cumpara VR-ul Gear de circa 100 de euro. Daca ai iPhone sau alt device Android, incearca Google Cardboard, de circa 20 de euro, scrie WSJ.com.


Aplicatii de mesagerie mai inteligente

In 2016, mesageria nu va mai fi doar o modalitate de a trimite text si emoticoane prietenilor, adaugand posibilitatea de a discuta cu roboti asistenti care „le stiu pe toate”. Cu alte cuvinte, vei putea sa ii spui asistentului tau de pe Facebook Messenger sa iti arate unde este cel mai apropiat restaurant, sa iti faca rezervare online sau sa cumpere un cadou in functie de preferintele aniversatului.

Google pregateste, conform unor surse, o aplicatie similara. Marea provocare – ca toti cunoscutii tai sa fie convinsi sa foloseasca aceeasi aplicatie, pentru a folosi partile sale inteligente impreuna.


Drone mai sigure si mai inteligente

Nu cred ca exista persoane care sa aiba o parere proasta despre drone sau despre fotografiile aeriene realizate prin intermediul lor. Sa fim insa realisti, uneori este greu (sau stresant) sa le ghidezi.

Curand insa, ne vom referi la drone mai mult ca la elicoptere, pe masura ce tehnologia va evolua si va putea fi ghidata mult mai usor. Un producator, Lily, are in plan sa lanseze o drona rezistenta la apa care se activeaza imediat ce este aruncata in aer, apoi urmareste telecomanda, in functie de unde o duce proprietarul ei.

Atentie la legislatia in domeniu – pentru a te pune la punct, citeste acest articol.


Nou port USB

Port-urile USB pe care le cunoastem (si cu care probabil nu suntem cei mai buni prieteni) se vor schimba. In 2015, mai mic-ul USB Type-C port a aparut, mai mic si mai comod, in laptop-uri precum noile MacBook-uri de la Apple sau in telefoane precum Google Nexus 6P. 2016 va fi anul unde vor fi implementate in mult mai multe device-uri – monitoare, hard drive-uri si laptop-uri. Vestea excelenta este ca USB Type-C este capabil sa alimenteze doua device-uri, simultan. Astfel, un port de pe laptop poate fi folosit pentru a reincarca bateriile si a conecta un drive extern. Acest lucru inseamna mai putine cabluri si incarcare mai rapida.


Camere care vad mai multe

Smartphone-urile si camerele point-and-shoot incep sa aiba multiple lentile si senzori pentru a imbunatati calitatea imaginii, sa captureze adancime si sa „vada” in 3D. Unele laptop-uri si tablete deja contin camere cu multi senzori, precum RealSense al Intel, pentru a masura camerele si sa foloseasca ID facial la login.

Camera slim numita Light L16, care va fi lansata vara aceasta, va avea 16 lentile si module de senzori de lungimi focale variabile, pentru a putea captura scene masive de 52 megapixeli.


Incarcare wireless peste tot

Este ceva ce asteptam de mult timp. Incarcarea solara se intampla deja, au urmat incarcatoare externe care incarca telefoanele wireless (dar adaptoarele tot trebuie bagate in priza). Anul acesta, am putea inceta intru totul sa bagam gadget-urile in priza.

Starbucks are deja, in SUA, mese care incarca telefoanele mobile wireless. IKEA a inceput sa livreze mobila care face acelasi lucru. GM, Toyota si Audi le au in cele mai noi masini. Pe masura ce din ce in ce mai multe device-uri vor fi compatibile, incarcarea nu va mai deveni o problema.




Citeste si