2 Noiembrie 2006

Romtelecom ar putea fi afectat de intarzierea reducerii tarifelor de interconectare

Romtelecom este singurul operator care poate fi afectat de intarzierea reducerii tarifelor de interconectare practicate de Vodafone si Orange, a declarat Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

"Romtelecom are tarifele de interconectare reglementate (stabilite de ANRC - n.r.) si este singurul operator care ar putea fi afectat de intarzierea reducerii acestor tarife in cazul operatorilor mobili dominanti. Cosmote si Zap au posibilitatea sa renegocieze propriile tarife de interconectare si sa-si mentina incasarile", a declarat pentru NewsIn, Dan Georgescu. Astazi s-a incheiat perioada de consultare publica pentru proiectul privind amanarea cu un an a celei de-a doua etape de reducere a terifelor de interconectare practicate de Vodafone si Orange.

"Vom analiza propunerile si obiectiile primite de la operatori si alte parti interesate si in baza lor vom opera eventualele modificari asupra proiectului de decizie", a completat Georgescu. Initiativa de de a amana reducerea tarifelor de intreconectare, vine dupa ce ANRC a impus in aceasta vara reducerea acestor tarife pentru cei doi operatori dominanti pe piata telefoniei mobile, care erau obligati sa le micsoreze gradual, cu 11,3% in fiecare din cele patru etape, de la 1 septembrie 2006 pana la 1 ianuarie 2009.

Nivelul la care vor ajunge tarifele la finele acestei perioade este de 5,03 eurocenti pe minut, fata de 8,31 eurocenti pe minut in luna iulie, si corespunde costurilor eficiente, permitand totodata recuperarea investitiilor cu o marja rezonabila de rentabilitate, potrivit datelot ANRC. Reprezentantii autoritatii de reglementare au explicat in repetate randuri ca decizia de a intarzia cu un an reduderea tarifelor de interconectare pentru operatorii dominanti este efectul unor intarzieri in reducerea acestor tarife la nivel european. In lipsa unei armonizari, operatorii romani ar fi pusi in situatia de a subventiona operatorii straini, prin practicarea unor tarife mai mici decat media europeana, iar amanarea cu un an nu inseamna in nici un caz anularea acestei reduceri, au mai precizat reprezentantii institutiei.

ANRC va continua aplicarea reducerilor la tarifele de interconectare cu retelele mobile insa, atat timp cat la nivel comunitar vom asista la intarzieri sau la o lipsa de armonizare a tarifelor, trebuie sa luam in considerare si interesele industriei nationale, au declarat pentru NewsIn reprezentantii institutiei. "Altfel, Romania va avea de infruntat o situatie dificila deoarece operatorii romani vor subventiona operatorii straini de telefonie mobila", au explicat reprezentantii institutiei.

Romtelecom a fost primul operator care si-a exprimat dezacordul fatade initiativa autoritatii de reglementare si a sustinut ca ANRC face o eroare grava prin intarzierea reducerii tarifelor de intreconectare pentru operatorii mobili eroare prin care institutia "se descalifica iremediabil acceptand acum un argument pe care l-a respins, in mod corect, in urma cu trei luni".Reprezentantii Romtelecom au mai afirmat ca amanarea reducerii tarifelor de interconectare pentru oparetorii mobili ar provoca principalului operator de telefonie fixa pagube de aproximativ sase milioane de euro.

Acestia si-au exprimat convingerea ca "prin recenta decizie de a amana reducerea tarifelor de interconectare cu operatorii mobili se creeaza un precedent care va face ca de acum incolo orice decizie a ANRC sa poata fi revizuita ca urmare a unor presiuni". Pozitia fostului operator monopolist a fost urmata de pozitii similare din partea operatorilor mobili Cosmote si Zapp precum si din partea operatorului alternativ de telefonie fixa RCS&RDS. Acestia au criticat initiativa ANRC sustinand ca aceasta intarziere a reducerii tarifelor de intreconectare ale operatorilor dominanti le afecteaza planurile de afaceri si incurajeaza stabilizarea unu duopol pe piata telefoniei din Romania.



Citeste si