22 Mai 2018

Raport UE: Romanii, codasi la utilizarea internetului si integrarea tehnologiilor digitale



Romania se situeaza mult sub media UE in ceea ce priveste utilizatorii de internet, insa se fac progrese, astfel ca tot mai multi romani isi imbunatatesc abilitatile digitale. Doar 61% dintre romani folosesc internetul in mod regulat, spre deosebire de 81% dintre cetatenii UE, potrivit raportului Comisiei Europene privind Indicele economiei si societatii digitale – DESI 2018.

Legat de abilitatile digitale de baza, romanii nu au facut progrese semnificative in ultimul an, in vreme ce media europeana este dubla fata de cea din Romania (57%). Cat priveste specialistii in IT, Romania a facut progrese nesemnificative si la acest capitol. Doar 2% dintre angajati lucreaza in zona IT. Cresterea numarului de posturi vacante pentru IT-isti poate genera, pe viitor, o crestere a numarului de specialisti in acest domeniu.

Din pacate, insa, numarul cetatenilor romani, cu varste suprinse intre 20 si 29 de ani, care au absolvit studii superioare de stiinte, tehnologie, inginerie sau matematica, a scazut de la o valoare de 16,6 la 14,4, fata de 19,1 in UE.

In contextul in care universitatile din Romania ofera un numar limitat de locuri pentru tinerii care vor sa urmeze programe scolare in domeniul IT, companiile private au introdus, pentru angajatii lor, cursuri de perfectionare in aceasta zona. Timid, unele institutii de invatamant au inceput sa ofere, in numar limitat, cursuri online pentru cei interesati de acest domeniu.

In 2017, numarul de studenti specializati pe stiinte, tehnologie, inginerie sau matematica s-a dublat fata de anul anterior, insa numarul profesorilor care predau a ramas la fel.

Incepand cu anul 2018, cursuri de programare si tehnologie au fost introduse in programa claselor a V-a. Aceste cursuri vin in completarea celor care se predau deja la liceu. Mai mult decat atat, Universitatea Bucuresti urmeaza sa lanseze propriul hub digital, un spatiu care ii va aduce impreuna pe cei care cred intr-un viitor digital pentru Romania. Prin aceasta initiativa se urmareste cresterea numarului tinerilor cu abilitati digitale, care pot fi apoi angajati in industria IT din Romania.



Citeste si