4 Septembrie 2018

Wi-Fi in scoli? Dedesubtul unei licitatii de 210 mil. lei



Ministerul Educatiei a lansat o licitatie de 210 milioane de lei pentru instalarea de retele Wi-Fi in 4.500 de scoli, potrivit unui proiect de hotarare pus in dezbatere publica. Banii vor veni in principal de la Uniunea Europeana (177 de milioane de lei), cu o contributie de la bugetul de stat de 32 de milioane de lei.

Proiectul a facut obiectul unor lupte subterane serioase, fiind unul dintre motivele pentru care seful PSD, Liviu Dragnea, a amenintat intr-un interviu la Antena 3 pe 21 august ca va scoate SRI din procedura de aprobare a marilor contracte de IT, potrivit surselor G4Media.ro.

”Stiati ca Ministerul Comunicatiilor – si exista un act normativ; nu mai stiu, HG sau ordonanta – este obligat ca la orice achizitie importanta sa aiba avizul SRI? De ce Doamne iarta-ma se intampla asta?… I-am spus premierului Dancila aseara si am rugat-o sa identifice care e actul normativ si sa modifice”, a spus Dragnea la acel moment.

Seful PSD se refera la existenta Comitetului Tehnico-Economic pentru societatea informationala, din care face parte si un reprezentant al SRI, organism care ”asista” Ministerul Comunicatiilor in licitatiile majore pe IT. Comitetul Tehnico-Economic emite avize conforme care fac parte integranta din dosarul achizitiei publice, ca anexa la caietul de sarcini, dupa cum arata Hotararea de Guvern 941 din 2013, care a infiintat acest organism.

Practic, acest Comitet este un filtru de legalitate si oportunitate in licitatiile cu valori mai mari de 2,5 milioane de lei. Din comitet fac parte reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor, ai premierului Romaniei, Ministerului Dezvoltarii, Ministerului Finantelor, Ministerului Educatiei, Ministerului Fondurilor Europene, SRI si Autoritatii pentru Reglementarea Achizitiilor Publice (ANRMAP).

Comitetul a fost infiintat in 2013, de guvernul PSD condus de Victor Ponta, iar Hotararea de guvern a fost semnata si de Liviu Dragnea, pe atunci ministrul Dezvoltarii.

Dragnea a fost nemultumit de intarzierea avizului obligatoriu emis de acest comitet pentru licitatia de 210 milioane de lei, unul dintre cele mai mari contracte ce vor fi atribuite de guvernul Dancila, desi Comitetul Tehnico-Economic avizase investitia inca din 26 iulie, dupa cum arata proiectul de HG pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei.

Potrivit informatiilor G4Media.ro, la nivelul PSD se duce o lupta subterana dura pentru influenta, miza fiind tocmai acordarea acestui contract.



Citeste si