2 Octombrie 2018

Greenpeace Romania lanseaza Forest Guardians, aplicatia prin care pot fi raportate taierile ilegale de paduri



Greenpeace Romania, organizatia care actioneaza pentru protejarea si conservarea mediului inconjurator, lanseaza Forest Guardians, aplicatia pentru mobil care permite utilizatorilor sa identifice taierile ilegale de padure si sa le raporteze catre autoritati, potrivit unui comunicat emis luni.

Aplicatia este disponibila, momentan, doar pentru utilizatorii de telefoane cu sistem de operare Android, urmand ca in saptamanile urmatoare sa fie lansata si varianta iOS.

Romania adaposteste cele mai vaste paduri primare din zona temperata a Europei, in care traiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populatie de ursi din Europa. Cu toate acestea, din cele 120.000 de hectare de paduri virgine estimate ale Romaniei, doar 20.000 de hectare se afla sub protectie stricta, informeaza Greenpeace.

Forest Guardians permite utilizatorilor sa monitorizeze si sa semnaleze modificari aparute in coronamentul padurilor virgine din Romania prin comparatia imaginilor satelitare realizate la intervale diferite de timp.

Greenpeace Romania precizeaza ca un rol important in identificarea si semnalarea cazurilor de taieri ilegale l-a avut in ultimii ani societatea civila. In 2016, aproximativ 40% din cazurile investigate de autoritati au fost sesizate de societatea civila, iar in 2017 exista judete in care persoanele preocupate de soarta padurilor au descoperit mai multe infractiuni decat Jandarmeria, Politia si garzile forestiere.

“Din pacate, Ministerul Apelor si Padurilor nu a continuat dezvoltarea si imbunatatirea instrumentelor digitale, precum Radarul Padurii si Inspectorul Padurii, pentru a eficientiza controlul activitatilor silvice. Asadar, facem din nou treaba ministerului si lansam un instrument eficient, o aplicatie de telefon prin care cetatenii pot monitoriza padurile cu ajutorul imaginilor satelitare, pot raporta din teren cazuri suspecte de taieri si pot verifica legalitatea transporturilor de lemn”, spune Ciprian Galusca, coordonatorul campaniei de paduri a Greenpeace Romania.



Citeste si