2 Septembrie 2019

Studentii din Cluj au dezvoltat o aplicatie care iti arata zonele in care sunt capuse, tantari si muste



O aplicatie care arata exact zonele in care sunt capuse, tantari si muste a fost dezvoltata la Cluj. Aplicatia ofera si informatii despre bolile transmise de capuse sau tantari, dar calculeaza si probabilitatea prezentei celei mai importante specii de capusa din Romania, Ixodes ricinus, scrie Digi24.ro.

„Disciplina de Parazitologie si Boli parazitare a USAMV a dezvoltat (...) o aplicatie mobila gratuita - VectExcel, care are drept scop informarea populatiei asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori. Utilizatorii pot vizualiza in mod interactiv toate datele de distributie geografica ale tuturor celor 32 de specii de capuse din Romania, precum si ale 58 de specii de tantari si opt de flebotomi (gen de muste de nisip – n.a.). De asemenea, aplicatia permite vizualizarea hartilor reale de distributie atat individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru doua sau mai multe specii. O alta sectiune a aplicatiei include calcularea probabilitatii prezentei in zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil, a celei mai importante specii de capusa vector din Romania, Ixodes ricinus. Aceasta specie este responsabila, printre altele, de transmiterea bolii Lyme, a encefalitei de capusa, dar si a altor boli vectoriale atat la om, cat si la animale”, se arata in comunicatul transmis luni de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentantilor USAMV Cluj-Napoca, utilizatorii aplicatiei pot sa citeasca informatii detaliate, pe intelesul larg, privitoare la principalele boli transmise de aceste insecte in Romania, dar si ce masuri sa ia in cazul in care au fost muscati de o capusa.

Aplicatia a fost realizata in cadrul proiectului „Platforma One Health multidisciplinara de excelenta pentru studiul bolilor vectoriale neglijate si emergente” si este disponibila gratuit atat pe sistemele Android, cat si iOS, precum si in format web, la adresa http://ce-ne-inteapa.ro.



Citeste si