29 Ianuarie 2007

Rivalii Microsoft ataca sistemul de operare Windows Vista

O coalitie de rivali ai grupului Microsoft au atacat vineri compania americana, declarand ca noul sistem de operare, Windows Vista, va perpetua practicile considerate ilegale in Uniunea Europeana inca de acum trei ani

Comisia Europeana a ajuns in 2004 la concluzia ca grupul Microsoft se foloseste de dominatia sa pe piata sistemelor de operare pentru a elimina concurenta in sectorul playerelor audio si video, printre care se numara RealNetworks, construindu-si deliberat sistemul de operare pentru a fi incompatibil cu software-ul produs de companiile rivale. "Microsoft a decis in mod clar sa ignore principiile fundamentale ale deciziei Comisiei Europene din martie 2004", a declarat presedintele Comitetului European pentru Sisteme Interoperabile, Simon Awde. Din grupul reclamant fac parte IBM, Sun Microsystems, Adobe, Oracle, RealNetworks, Red Hat, Linspire si Opera.

Noul sistem de operare lansat de Microsoft, Windows Vista, va la fi lansat in Europa in cursul saptamanii viitoare, nelipsind conferinta de presa si petrecerea de dupa. "Vista reprezinta primul pas al strategiei Microsoft de a-si extinde dominatia si asupra internetului", a declarat ECIS intr-un comunicat. Comunicatul a precizat ca noul limbaj XAML impus de Microsoft "va inlocui limbajul HTML", acesta din urma fiind standardul pentru publicarea de documente pe internet. Limbajul XAML va fi dependent de Windows si nu va fi compatibil cu sisteme de operare rivale, precum Linux, a precizat grupul ECIS.

"Rezultatul final va fi absenta posibilitatii clientilor de a alege, perioade lungi de asteptare pentru ca Microsoft sa isi imbunatateasca produsele si, bineinteles, preturi ridicate", a declarat potrivit NewsIn, un avocat al grupului ECIS, Thomas Vinje, intr-un comunicat.

Microsoft a atacat decizia Comisiei Europene din 2004, care includea si o amenda de aproape 500 de milioane de euro (649,4 milioane dolari), ignorand si cererile de a-si schimba strategiile comerciale. Momentan Microsoft asteapta o decizie a Curtii Europene de Prima Instanta.



Citeste si