26 Noiembrie 2019

Cum imbunatatesti performanta smartphone-ului



Telefoanele mobile inteligente, oricat ar fi de perfomante, odata cu trecerea timpului nu mai reactioneaza la fel de rapid la comenzi ca atunci cand sunt noi. Este posibil sa fie de vina imbatranirea circuitelor, dar, de obicei, problemele sunt mult mai simple decat atat. Aplicatiile descarcate pe telefon, problemele legate de securitate si bateria pot influenta major functionarea telefonului.

Insa exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru ca telefonul tau sa fie performant cat mai mult timp posibil.

Curatare

Probabil ca ai fost tentat sa descarci foarte multe aplicatii pe telefon, insa, la un moment dat, iti vei da seama ca nu folosesti decat cateva. Din acest motiv, trebuie sa faci o selectie drastica si sa elimini tot ceea ce nu folosesti.

In cazul sistemului de operare Android, indiferent ca vorbim despre modele de telefoane Samsung sau de altele, pentru a elimina aceste aplicatii este suficient sa cauti in meniu Setarile (Settings), unde ai optiunea Aplicatii (Apps). Din lista care se va deschide, apasa pe fiecare aplicatie pe care nu o folosesti si apoi alege sa o dezinstalezi (Uninstall).

In cazul dispozitivelor de tip iPhone, vei gasi aplicatiile in meniul Settings Apps, mergand apoi prin General, Storage, apoi la programul pe care vrei sa il stergi.

Aplicatiile din smartphone sunt singura modalitate prin care advertiserii te pot alege ca tinta pentru reclame.

Aplicatiile pot consuma bateria mai rapid

Inchiderea si deschiderea constanta a aplicatiilor pot afecta modul de functionare al telefonului, dar si durata de viata a bateriei. In cazul sistemului Android, aplicatiile pot fi lasate sa ruleze pe fundal. In cazul unui dispozitiv iPhone, aplicatiile se vor inchide singure, vor pastra datele in memorie, dar nu vor folosi resurse.

Alte setari care afecteaza bateria

Indiferent ca ai un telefon cu Android sau un iPhone, daca nu folosesti optiunile Bluetooth, GPS si Wi-Fi, ar fi mai bine sa le inchizi, Daca te afli intr-un loc unde nu exista Wi-Fi, foloseste modul Avion. Astfel, telefonul nu va mai „vana” un semnal in mod continuu, iar bateria va fi protejata. Un alt truc pentru a proteja bateria este sa reduci nivelul de luminozitate pentru ecran.

Actualizarea sistemului de operare

Este bine sa instalezi actualizarile pentru sistemul de operare al telefonului. Producatorii lucreaza de obicei la imbunatatirea performantelor telefoanelor si la rezolvarea diverselor probleme de securitate. In timpul actualizarilor sistemelor de operare, aplicatiile nu trec prin acelasi proces. Din acest motiv, trebuie sa deschizi fiecare aplicatie in parte pentru a vedea daca sunt disponibile actualizari.

Incarcarea bateriei

Atat in cazul dispozitivelor iPhone, cat si al celor cu Android, telefonul trebuie sa ramana incarcat la 40% - 80%. Din cand in cand, este bine sa restartezi telefonul. Nu lasa bateria sa se supraincalzeasca.

Daca trebuie sa inlocuiesti cablul de incarcare, asigura-te ca cel nou este unul de la acelasi producator sau o marca certificata. Incarcatoarele universale pot fi mai ieftine, dar pot fi si extrem de periculoase, putand provoca inclusiv incendii, potrivit foxnews.com.

Fii vigilent

Telefoanele inteligente pot fi tinta unor virusi. Sistemul de operare Android foloseste un cod de sursa deschis pe care dezvoltatorii de aplicatii pot sa il foloseasca, dar la fel de bine acesta poate fi utilizat de hackeri. Daca ti se deschid reclame de tip pop-up, daca bateria se epuizeaza rapid, inregistrezi cresteri bruste in nivelul de utilizare a datelor sau apar aplicatii nesolicitate pe telefon, este posibil sa fi fost atacat de hackeri.

Este esential sa cunosti cateva metode de a-ti proteja telefonul de eventuale atacuri. Nu deschide linkuri sau documente primite de la expeditori necunoscuti si actualizeaza constant programele antivirus instalate pe telefon. De asemenea, foloseste o parola pentru a deschide telefonul, aceasta fiind foarte utila in caz de furt.



Citeste si