29 Aprilie 2005

Noi detalii despre spectaculosul virus romanesc anti-manele

Dupa o aparenta scadere a ratei de raspandire in cursul noptii, virusul romanesc (anti-manele) Win32.Antiman.A a revenit in forta incepand cu ora 7. In jurul orei 11, la 24 de ore de la detectarea sa de catre specialistii BitDefender, rata de infectie era de circa 100 de calculatoare pe ora.
Estimarea este realizata pe baza sistemelor de raportare in timp real BitDefender, dar trebuie sa avem in vedere ca exista zeci de mii de calculatoare ale utilizatorilor individuali si sute de companii romanesti de la care nu se pot obtine date statistice. In concluzie, numarul sistemelor infectate poate fi de cateva ori mai mare.

Pagubele cauzate de virus sunt legate in principal de traficul generat artificial de raspandirea sa in masa, ducand la consum de banda de Internet, aglomerarea serverelor si chiar blocarea lor. Cu toate acestea, acest virus romanesc spectaculos a starnit aprige comentarii pro si contra, asa cum reiese din mesajele primite de specialistii BitDefender.



Este posibil sa apara noi versiuni ale virusului!
BitDefender anunta astazi inmultirea de circa 2 ori a e-mailurilor infectate cu virusul romanesc antimanele Win32.Antiman.A. Odata infectat un calculator, viermele se trimite prin mesaje e-mail tuturor adreselor din programul Outlook al victimei si scaneaza fisierele Yahoo Messenger pentru a gasi noi adrese. Acesta este motivul cresterii spectaculoase pe Internet a mesajelor care contin virusul, fiecare computer infectat devenind sursa de trimitere a acestuia.

Avertizarile companiei noastre si campania mediatica din ultimele 2 zile au dus la scaderea gradului de virusare al calculatorelor, ceea ce demonstreaza ca utilizatorii de calculatoare din Romania au devenit mai reticenti la deschiderea atasamentelor.

Specialistii apreciaza ca pericolul nu este nici pe departe indepartat, virusul continuand sa infecteze aproximativ 80 de calculatoare pe ora. Mai mult, odata construit mecanismul virusului, este posibil ca autorul sa mai lanseze si alte versiuni.

“Ne asteptam spre sfarsitul saptamanii ca intensitatea raspandirii sa se reduca, datorita sarbatorilor pascale si a zilelor libere. In aceasta perioada multe

calculatoare vor sta inchise, dar vor fi si utilizatori care vor asculta muzica si chiar manele de pe calculator : )” apreciaza Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

Detalii despre virus, precum si un utilitar de dezinfectie gratuit pentru cei deja infectati se pot gasi la adresa www.bitdefender.ro



Citeste si