23 August 2021

VIDEO | Hainele care ar putea prelungi viața bateriei dispozitivelor smart de 1.000 de ori



Cea mai mare problemă a dispozitivelor noastre de zi cu zi este cea a duratei de utilizare a bateriei. Dispozitivele inteligente consumă din ce în ce mai multă energie, iar bateriile nu pot ține pasul cu numeroasele funcții și componente care sunt tot mai „flămânde” în ceea ce privește consumul de energie.

Ecrane mari, senzorii multipli, procesoarele tot mai performante, chipuri RAM care consumă și ele tot mai mult sunt doar câteva din motivele pentru care dispozitivele noastre nu rezistă prea mult fără să le reîncărcăm.

Dar antenele receptoare pentru semnalele Bluetooh și cele Wi-Fi sunt printre cele mai solicitate componente. Nu consumă neapărat mai mult decât display-ul, în cazul unui smartwatch sau a unui smartphone, dar pentru perioade mult mai lungi, chiar constant, atât timp cât dispozitivul este în funcțiune.

Pentru a asigura calitatea semnalelor Bluetooth și Wi-Fi, dispozitivele trebuie să crească puterea de recepție a acestor tipuri de semnal prin extracția de mai multă energie din baterie. De aceea, în zonele unde semnaluleste mai slab, bateria se consumă mai repede.

Un grup de cercetători din Singapore au venit cu o soluție pentru a atenua consumul de energie necesar pentru antenele Bluetooth și Wi-Fi care presupune chiar hainele utilizatorilor.

Despre ce este vorba?

Este vorba despre încorporarea în țesătura hainelor a unor imprimeuri create dintr-un meta-material care conține fibre de oțel inoxidabil, țesute în formă de fagure, care permit amplificarea undelor radio pe care funcționează Bluetooth și Wi-Fi, astfel încât dispozitivele care se pot conecta la aceste rețele să nu mai fie nevoite să apeleze la mai multe energie din baterii.

Potrivit cercetătorilor, la exterior aceste imprimeuri realizate din acest tip de material pentru a amplifica semnalul către smartphone și către celelate dispozitive purtabile, precum ceasurile inteligente, brățările de fitness sau senzorii smart de monitorizare a parametrilor fizici ai corpului uman.

Aceste imprimeuri fac semnalele Bluetooth și Wi-Fi să se scurgă pe lângă corpul purtătorului crescând puterea semnalului, dar în același timp protejează și organismul față de radiațiile acestor semnale.

„Această inovație va permite transmisia de date între dispozitive la un nivel de energie de 1.000 de ori mai redus, pentru că fibrele create cu ajutorul acestui meta-material amplifică semnaluil de 1.000 de ori”, a explicat unul dintre cercetători pentru BusinessInsider.

Ceea ce este mai important, susțin cercetătorii, este faptul că acest tip de haine ar putea deschide calea către gadgeturi care să nu aibă nevoie de baterie. Evident, nu este vorba de ceasuri sau smartphone-uri, ci de dispozitive mult mai simple, precum senzorii biometrici.

Un alt lucru important este acela că aceste haine pot fi utilizate la fel ca orice altă haine normală. Pot fi spălate și călcate fără nicio un fel de recomandare specială, la fel precum hainele normale.



Citeste si