4 Martie 2022

Ca în Al Doilea Război Mondial: cum vrea BBC să ajungă în casele rușilor izolați de Putin



Pentru a priva cetățenii ruși de informațiile referitoare la invazia pe care o derulează în Ucraina, autoritățile controlate de Vladimir Putin au blocat accesul mai multor televiziuni, site-uri precum BBC, Radio Libertatea sau Meduza, limitând de asemenea și accesul la rețele sociale precum Twitter sau Facebook. Pentru a continua să transmită informații în anumite zone din Rusia, BBC scoate de la naftalină o soluție folosită și în cel de-Al Doilea Război Mondial și la care a renunțat în 2008, după 76 de ani de utilizare.

Publicația britanică BBC va transmite buletine de știri la radio prin intermediul undelor scurte, după ce a repus în funcțiune tehnologia de difuzare folosită și în Al Doilea Război Mondial.

Mutarea a fost făcută cu câteva ore înainte ca funcționarea site-urilor pe care le deține în Rusia să fie oprită. Undele scurte folosesc frecvente ce permit comunicarea pe distanțe lungi, acestea putând fi recepționate de radiouri portabile, scrie The Guardian.

BBC precizează că va difuza sțiri cu ajutorul undelor scurte pe frecvența 15735 kHz de la 18:00 la 20:00 și pe frecvența 5875 kHz de la miezul nopții la ora 2:00 a.m., ora Ucrainei.

Știrile vor fi difuzate în limba engleză și vor putea fi ascultate în Kiev și în anumite părți ale Rusiei. Transmiterea prin intermediul undelor scurte a fost folosită intens în perioada Războiului Rece, dar și în cel de-Al Doilea Război Mondial. Grupul BBC a încetat să o mai folosească în Europa în 2008, după ce a apelat la ea timp de 76 de ani.

Popularitatea publicației BBC a crescut semnificativ de la declanșarea războiului, atât în Rusia cât și în Ucraina. Vizitele pe pagina ucraineană s-au dublat, ajungând la 3,9 milioane de vizitatori, în timp ce pagina în limba rusă și-a triplat numărul de vizitatori, ajungând la un record de 10,7 milioane.



Citeste si