16 Mai 2007

IDC: Pirateria software a scazut anul trecut in Europa de Est cu un procent

Rata pirateriei software a scazut anul trecut in Europa de Est cu un procent, la 69% si a ramas constanta in tarile Uniunii Europene, la 36%, conform unui studiu realizat de IDC pentru Business Software Alliance (BSA)

Peste o treime din programele software folosite in intreaga lume sunt instalate in mod ilegal, fara licenta, ceea ce provoaca pierderi de 40 de miliarde de dolari. Pierderile de anul trecut au fost cu cinci miliarde de dolari mai mari decat in 2005.

In tarile vestice ale Uniunii Europene, rata de 36% a pirateriei software a generat pierderi de 11 miliarde de dolari. in Franta, rata pirateriei este de 45%, ceea ce a cauzat pierderi de 2,7 miliarde de dolari, potrivit datelor citate de NewsIn. Statele Unite ale Americii au inregistrat una dintre cele mai scazute rate ale pirateriei software, de 21%, ceea ce s-a tradus anul trecut in pierderi de 7,5 miliarde de dolari.

Raportul anunta ca rata pirateriei a scazut in unele tari in curs de dezvoltare. De exemplu, rata pirateriei software din China s-a redus cu zece procente in ultimii trei ani. BSA a calculat ca aceasta reducere a insemnat micsorarea pierderilor cu 864 de milioane de dolari. Piata de software legal din China a valorat anul trecut 1,2 miliarde de dolari, in crestere cu 88% fata de 2005.

"Scaderea ratei pirateriei software din China este deosebit de promitatoare, mai ales daca tinem cont de cresterea exponentiala a numarului utilizatorilor de PC-uri din China", a declarat directorul general al BSA, Robert Holleyman. In ceea ce priveste rata pirateriei software din Rusia, aceasta a scazut in ultimii trei ani cu sapte procente, aflandu-se in prezent la 80%.

Un alt studiu al BSA, realizat tot de IDC la sfarsitul anului trecut, arata ca rata pirateriei software in Romania era, la acea data, de 74%. in acel studiu se estima ca reducerea cu zece procente a ratei pirateriei software in Romania ar putea aduce statului 76 de milioane de dolari in venituri provenite din taxe.



Citeste si