19 Octombrie 2007

Seful Ericsson: 'A venit ziua sa fim umili, preocupati si dezamagiti'



Carl-Henric Svanberg, CEO al companiei Ericsson, cel mai mare furnizor de retele de comunicatii mobile, s-a straduit patru ani sa castige increderea investitorilor prin sporirea vanzarilor de retele wireless, insa a pierdut totul intr-o zi, scrie presa internationala.

Pretul actiunilor producatorului de echipamente telecom au continuat sa scada zilele acestea dupa ce compania a publicat un avertisment de profit care a socat piata pe care activeaza si a starnit preocupari pentru sistemul de management. Marti actiunile Ericsson AB au scazut cu 30 de procente, cel mai abrupt declin din timpul zilei, revenind pana la inchiderea bursei la 20,10 coroane suedeze, in scadere cu 23,8 procente.

Svanberg declarase atunci ca atat veniturile pe al treilea trimestru, cat si vanzarile pentru aceasta perioada s-au situat sub asteptarile oficialilor si ca veniturile vor scadea in urmatoarele trei luni, preconizand-se cel mai mare declin al actiunilor din ultimii 17 ani, informeaza Bloomberg.

“A venit ziua sa fim umili, preocupati si dezamagiti”, a comentat Svanberg rezultatele inregistrate de companie.

Ericsson a anuntat in raportul financiar preliminar o scadere de 36% a profitului operational, la 5,6 miliarde de coroane suedeze (876 milioane dolari)

Reactie exagerata sau nu a pietei, se pare ca avertismentul lansat de Ericsson i-a speriat pe investitorii care sunt atenti la semnele unei incetiniri economice cauzate de criza creditelor din Satele Unite si raspandirea acestora la nivel global la sfarsitul verii. Declinul neasteptat inregistrat de Ericsson, unul dintre cei mai puternici jucatori din industria producatorilor de echipamente telecom, sugereaza ca operatorii ar putea micsora cheltuielile alocate acestui segment din cauza cresterii reduse sau din cauza costurilor crescute pentru finantare, analizeaza Business Week.

“Nu sunt sigur daca Svanberg va mai ramane CEO, dar chiar este o problema de management”, a declarat Hans Slomp, Senior Portfolio Manager pentru SNS Asset Management, membru al unei echipe care supravegheaza 2,4 miliarde de dolari. SNS detine 1,97 milioane din actiunile Ericsson.

Svanberg si-a construit reputatia in jurul cifrei de afaceri inregistrata de Ericsson. A preluat functia de CEO in aprilie 2003 si de atunci a reorganizat compania in trei divizii: retele fixe, retele mobile si multimedia (televiziune digitala, de exemplu).

Insa reputatia sa va avea cu siguranta de suferit, spun cei implicate in afacere. Mai ales ca joint-venture-ul Sony Ericsson, prezidat de asemenea de Svanberg, a anuntat scaderi ale profitului pentru trimestrul al treilea. Seful Ericsson a recunoscut ca merita criticile care ii sunt aduse, insa a insistat asupra faptului ca nu se gandeste la o demisie pentru ca „are parte de multa bucurie si inspiratie conducand Ericsson”.

Oficialii incearca sa explice esecul anuntat marti prin intarzierea a doua contracte importante de upgrade in trimestrul al treilea, unul cu AT&T, in Statele Unite, si celalalt cu Hutchison 3G, in Marea Britanie. Contractele de upgrade sunt mai importante pentru companie decat vanzarile de retele noi, segment pe care trebuie sa ofere bonusuri sau reduceri semnificative pentru a castiga in fata rivalilor Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks sau Nortel Networks, scrie Business Week.

“Consider ca este un dezastru major si, din nefericire, este mai mult decat o problema de trimestrul al treilea”, a declarat analistul Thomas Langer, de la compania West LB.

Ericsson nu va urmari in perioada urmatoare cresterea cotei de piata sau realizarea unor achizitii importante, a delarat Svanberg pentru presa internationala. Vanzarile ar putea scadea in trimestrul al patrulea cu pana la 53 miliarde coroane suedeze (8,19 miliarde dolari), prima scadere din anul 2003, informeaza Bloomberg.

Increderea in companie este zero, considera analistul Greger Johansson, de la compania Redeye. “Pe de o parte pentru ca mamagementul Ericsson a vorbit despre asta (evolutia economica) in termeni pozitivi chiar acum o luna de zile, iar pe de alta parte fie nu stiu ce se petrece, fie au ales sa nu comunice nimic”, a completat analistul.



Citeste si