16 Ianuarie 2008

Nokia renunta la Germania pentru Romania



Nokia, numarul unu mondial in productia de telefoane mobile, planuieste sa-si inchida fabrica din orasul Bochum, in Germania, pana la jumatatea anului 2008 si va reduce 2.300 de locuri de munca, preferand piete mai ieftine, precum Romania.

Nokia a anuntat ca fabrica de la Bochum, ce produce accesorii pentru telefoanele mobile, nu este suficient de competitiva, chiar si dupa investitiile facute in plus.

"Ne mutam productia in fabricile existente, in special in Romania, acest lucru incepand in primul trimestru din 2008", a declarat purtatorul de cuvant Nokia, Arja Suominen, adaugand ca procesul de recrutare a inceput deja.

Nokia a anuntat in martie 2007 planul de a construi o fabrica de telefoane mobile in Romania, urmand sa investeasca 60 de milioane euro (89 milioane dolari).

Analistul EQ Bank, Jari Honko, a declarat ca inchiderea nu a fost o surpriza, dat fiind faptul ca fabrica de la Bochum nu era competitiva.

"Cred ca aceasta decizie a fost una inteleapta pe termen lung. Pe termen scurt, nu stim deocamdata care sunt costurile", a afirmat Honko.

"In general, in Germania, costurile sunt mari cand vine vorba de inchiderea unei fabrici sau reducerea de personal. Cel mai probabil, aceasta se va dovedi a fi o decizie scumpa pe termen scurt", a adaugat Honko.

Nokia a anuntat ca planuieste sa isi vanda divizia de accesorii auto pentru telefoanele mobile, purtand discutii cu Sasken Technologies pentru vanzarea diviziei de aplicatii si dezvoltare a fabricii Bochum.

Compania de echipamente pentru retea formata de Nokia si Siemens, Nokia Siemens Networks, a anuntat de asemenea ca planuieste o reducere de 9.000 locuri de munca, sau 15% din totalul personalului la nivel mondial, pana la sfarsitul anului 2010, dintre care 2.290 numai in Germania.

Nokia produce cele mai multe telefoane mobile in statele cu piete mai ieftine, precum Romania, Ungaria, China si India, compania avand o fabrica si in orasul Salo din Finlanda.

Cititi si Gigantii IT au gasit teren pentru dezvoltare in Romania.



Citeste si