21 Februarie 2008

Presedintele Nokia vine in Romania pentru discutii cu sindicatul Cartel Alfa

Presedintele si CEO al concernului finlandez Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, va veni in Romania in data de 26 februarie, pentru a avea o intalnire la Bucuresti cu reprezentantii sindicatului Cartel Alfa, a declarat presedintele Cartel Alfa Cluj Grigore Pop., relateaza NewsIn.

Sindicatul Cartel Alfa incerca sa infiinteze un sindicat la fabrica Nokia din Jucu, judetul Cluj. Grigore Pop a precizat ca directorul Nokia Romania, John Guerry, l-a contactat, marti, pe liderul Cartel Afla, Bogdan Hossu, si ca au convenit, de comun acord, o intalnire la Bucuresti.

Hossu a avut o conferinta de presa la Cluj-Napoca, in cadrul careia a acuzat concernul Nokia de presiuni asupra Guvernului pentru modificarea Codului Muncii in sensul maririi numarului de ore lucrate saptamanal, pana la 60-70 de ore.

“Cei de la Nokia ne-au rugat sa nu chemam presa la intalnirea de la Bucuresti si sa nu mai dam declaratii despre solicitarea de modificare a Codului Muncii pana dupa intalnire”, a declarat Grigore Pop.

Pop a mai spus ca a incercat, in nenumarate randuri, sa ii contacteze pe cei de la Nokia, insa nu a reusit. “Este interesant faptul ca ne-au contactat ieri, dupa ce au aparut unele articole in presa. Oricum, o solutie trebuie sa gasim, depinde de vointa lor. Noi avem vointa, dar sper sa aiba si ei”, a mai precizat Cartel Alfa Cluj.

Presedintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a afirmat, marti, ca, in cursul saptamanii vitoare, spera sa depuna la instanta documentele pentru constituirea unui sindicat. „Dupa aceea vom interveni la Nokia pentru a incepe negocierile pentru un contract colectiv care sa respecte legislatia romana”, a afirmat Pop.

Intr-o declaratie acordata ziarului Clujeanul, in editia din 6 februarie, ministrul muncii Paul Pacuraru a declarat ca a avut o intalnire cu reprezentanti ai companiei Nokia, la care au discutat despre organizarea zilei de lucru si a numarului de ture pe zi.

“Am avut o discutie de principiu cu managerul Nokia Romania asupra problemelor legate de organizarea zilei de lucru si a numarului de ture pe zi. Nokia este interesata sa lucreze cu un numar mai mic de ture pe zi - cu doua-, iar legislatia actuala prevede trei ture. Cu toate acestea, in functie de directivele europene, avem obligatii legate de flexibilizarea raporturilor de munca si a tipurilor de contracte”, a declarat Pacuraru ziarului citat.

Grupul finlandez Nokia a respins insa, miercuri, acuzatiile de "sclavie" lansate de Bogdan Hossu, presedintele organizatiei sindicale Cartel Alfa, precizand ca va respecta "standardele cele mai ridicate ale legislatiei muncii", conform AFP.

"Nokia respinge cu fermitate declaratiile legate de programul de lucru, care ar putea fi prelungit intr-un fel incorect", a afirmat producatorul de telefoane mobile intr-un comunicat remis agentiei AFP, drept raspuns la declaratiile lui Hossu, care a acuzat Nokia de practicarea "unei noi forme de sclavagism".
"Nokia subliniaza determinarea sa de a asigura cele mai inalte standarde ale legislatiei muncii, conforme normelor etice", a insistat grupul finlandez.

Uzina de la Jucu, care este subiectul unei vii polemici dupa decizia grupului Nokia de a inchide pana la jumatatea anului 2008 uzina de la Bochum, in Germania, pentru a-si muta productia in Romania, este rezultatul unei investitii de 60 milioane euro.

Fabrica are 350 de angajati, Nokia planuind sa majoreze numarul de angajati la 3.500 pana la finele anului 2009.



Citeste si