28 Mai 2008

Mobilii cred ca taxele de licenta ar trebui stabilite prin licitatii si nu impuse de Guvern



Operatorii de telecomunicatii care activeaza pe piata romaneasca considera ca taxele pentru achizitionarea noilor licente telecom ar fi trebuit stabilite prin licitatie, si nu impuse de autoritati, lucru in neconcordanta cu practicile din alte state din UE.

“Nu credem ca in acest moment sunt foarte bine definite criteriile pentru stabilirea taxei de licenta”, a declarat Marian Velicu, Vice President Regulatory, Strategy and Public Affairs Vodafone Romania, apreciind ca ar fi fost mai corect daca s-ar fi procedat ca in cazul altor state europene, unde taxele de licenta s-au stabilit de catre operatori, in urma licitatiilor.

Pentru licenta nationala de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de comunicatii mobile in banda 410-415 MHz /420-425 Mhz, Guvernul a stabilit o taxa de 1.077.228 euro (aproximativ 4 milioane lei), iar la licitatie nu pot participa operatorii Cosmote Romania,Orange Romania, Vodafone Romania si RCS&RDS Romania, care detin deja licente de comunicatii mobile.

Taxa de licenta pentru utilizarea spectrului radio in benzile de frecvente 3.600-3.800 MHz, pentru tehnologia de comunicatii mobile WiMAX ar putea fi egala cu echivalentul in lei a 7,5 milioane de euro, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

Gabriel Dogaru, CEO Counsellor Orange Romania, a precizat ca intarzierea in aplicarea reglementarilor impuse de Uniunea Europeana in piata comunicatiilor a incurajat dezvoltarea sectorului, in timp ce in Romania, unde autoritatile au incercat sa tina pasul cu normele UE, piata a fost in urma bulgarilor.

De cealalata parte, Alexandrina Hartan, Vicepresedinte al Autoritatii pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), considera ca reglementarea nu franeaza investitiile. Hartan a dat exemplul companiei Romtelecom, care in ultimii doi ani a investit peste 400 de milioane de euro, chiar daca autoritatea a incercat sa tina pasul cu noile reglementari ale Uniunii Europene.

Oficialul ANRCTI considera ca nu se poate vorbi despre o saturare a pietei de telecomunicatii mobile, atata timp cat rata de penetrare a acesteia este sub media UE.



Citeste si