15 August 2008

Manelele si jocurile online - Tintele creatorilor de virusi in Romania

Topul celor mai raspandite amenintari informatice ale lunii iulie in Romania, prezentat de specialistii BitDefender, contine printre altele programe create sa produca pagube jucatorilor de jocuri online si celor ce asculta manele, potrivit informatiilor furnizate de companie.

"Profilul amenintarilor informatice este intr-o oarecare masura o imagine in oglinda a profilului utilizatorilor de Internet obisnuiti din Romania. Programele pirat, muzica, mesageria instant si partajarea de fisiere prin DC++ par sa faca parte din preocuparile curente ale acestora", a declarat seful Diviziei de Analiza si Cercetare din cadrul Laboratoarelor BitDefender, Sorin Dudea.

Topul 3 al celor mai raspandite amenintari informatice ale lunii iulie in Romania, prezentat de specialistii BitDefender contine, printre altele, programe create sa produca pagube jucatorilor de jocuri online, dar si fanilor manelelor.

Astfel, pe locul trei, se afla un troian care a facut ravagii si luna trecuta, Trojan.PWS.WoW.NCY cu un procent de 2.53%, care se raspandeste copiindu-se in directoare partajate cu aplicatii ca DC++, sub denumiri care sugereaza ca ar fi de fapt un program care sparge protectia la copiere a unor jocuri sau utilitare binecunoscute. De fapt, troianul nu face altceva decat sa descarce de pe web si sa execute alte programe cu functionalitate de virus.

Pe locul doi in top, se afla Win32.Antiman.N cu un procent de 3.53%, un virus care cauta si distruge fisiere multimedia cu nume specifice manelelor blocand in acelasi timp accesul utilizatorilor calculatorului infectat la site-uri romanesti care ar putea contine acest gen de muzica. Astfel, in cazul infectarii, orice fisier care contine sirul de caractere 'adiminune' va fi sters de virus, iar la incercarea de a accesa site-uri de socializare precum hi5.com sau euromanele.net se va solda cu un esec.

Virusul se raspandeste folosind programul Yahoo Messenger drept vector. Astfel, o potentiala victima primeste de la un prieten (care are calculatorul deja infectat) un mesaj de genul "programu asta e super :D e pt muzica; " impreuna cu o invitatie de a descarca fisierul care contine virusul.

In final, cea mai raspandita amenintare in luna iulie in Romania este in continuare Trojan.Clicker.CM cu un procent de 5.01%, un troian care deschide ferestre cu reclame in browserul utilizatorului, fara a cere permisiune. Acest troian se raspandeste pe site-uri web infectate si, ca sa-si poata efectua "misiunea", a fost programat cu functii specifice care pot ocoli protectia oferita de Norton Internet Security Pop-up Blocker.



Citeste si