11 Noiembrie 2008

In plina criza, operatorii de telefonie mobila investesc miliarde de euro in tehnologia 4G



Operatorii de telefonie mobila au cheltuit miliarde de lire sterline pentru a dezvolta servicii 3G, iar acum, in mijlocul crizei financiare si la inceputul recesiunii globale, ei se pregatesc pentru a lua din nou finantari, scrie Times Online.

Pana nu de mult, binecunoscuta tehnologie 4G, care promitea o viteza de banda larga ce depasea chiar si caracteristicile liniei fixe, parea o recomfortare pentru patru sau chiar cinci ani. Dar nu mai mult: Ofcom, regulatorul telecom, planuieste sa scoata la licitatie spectrul 4G in urmatorul an, fortand operatorii de telefonie mobila sa creeze noi tehnologii, mai mult de atat, T-Mobile, grupul german detinut de Deutsche Telekom, a crescut valoarea tehnologiei si a devenit primul operator care a probat 4G LTE (long-term evolution), una dintre tehnologiile care concureaza in dezvoltarea de noi retele.

Intr-un experiment recent, impreuna cu Nortel, un producator de echipamente telecom, efectuate in conformitate cu conditiile T-Mobile, a produs o viteza de descarcare de 30 megabite per secunda, ceea ce inseamna mai mult de 3 ori fata de cele mai multe conexiuni de banda larga din telefonia fixa.

La capacitate intreaga, LTE promite o eventuala viteza de descarcare de 170 megabiti per secunda. T-Mobile a anuntat ca ar putea sa foloseasca tehnologia 4G mai devreme de 2010.

Succesul unor terminale precum iPhone si laptop-urile 3G si al serviciilor video prin web, cum ar fi YouTube si BBC iPlayer, au aprins cresterea in traficul de date. Pe langa asta, banda larga folosita de celulare este de asteptat sa creasca, amenintand supraincarcarea retelelor.

Grupurile de telefonie mobila, cum ar fi Orange, cheltuiesc milioane de euro pentru a mari viteza retelelor 3G. Din anul 2000, operatorii au platit peste 22,5 mld. lire sterline in investitii din domeniu 3G. Pe de alta parte, T-Mobile cauta sa avanseze direct la 4G, care va transfera date de 20 de ori mai repede decat viteza actuala.

Joachim Horn, director de tehnologie la T-Mobile International, a declarat ca 4G este necesar deoarece, in timp ce traficul de date mobile a crescut de 13 ori, veniturile de date au crescut de doar 1,5 ori. “Nu suntem disponibili sa furnizam viteza si experienta consumatorului pentru aplicatiile care se vor incheia”, a declarat acesta. “Trebuie sa ne acomodam cu o utilizare crescuta la preturi mici. Cu LTE putem creste traficul fara sa crestem costurile”.

Batalia dintre cei doi rivali de tehnologii mobile de banda larga 4G, LTE si Wimax, adauga o dilema in constiinta operatorilor. Doar AT&T si Verizon, operatorii americani, au refuzat LTE, dar alti 18 operatori, care reprezinta 85% din abonatii la telefonie mobila la nivel global, s-au alaturat asociatiei NGMNA (Next Generation Mobile Network Association), care promoveaza LTE.

Sprint Nextel, operatorul american, si Clearwire, furnizorul de wireless de banda larga, si-au unit fortele pentru a crea o retea americana de Wimax, sustinuta de fonduri de mai mult de 3 miliarde dolari de la grupuri cum ar fi Google, Intel, Comcast si Time Warner.



Citeste si