20 Noiembrie 2008

Criza financiara va afecta vanzarile de chip-uri din urmatorii doi ani



Vanzarile globale de semiconductori vor scadea cu 2,2% in 2009 din cauza cererii slabe pentru electronicele din lumea intreaga, a anuntat grupul din industrie World Semiconductor Trade Statistics (WSTS).

Aceste cifre revizuiesc estimarile grupului facute in luna mai ce indicau o crestere de 5,8% a vanzarilor, pentru 2009, scrie presa internationala.

Principalii jucatori de pe piata chip-urilor, Intel si Samsung Electronics, se pregatesc pentru o vanzare slaba de computere in sezonul de Sarbatori, dincolo de criza economica ce a lovit sentimentul consumatorilor.

Piata de chip-uri se va micsora la 256 de miliarde de dolari anul viitor, in scadere fata de 261,9 miliarde de dolari in 2008, a anuntat WSTS, ai carui 66 de membrii reprezinta aproape 80% din piata globala de chip-uri.

Companiile de semiconductoare din intreaga lume au redus productia si cheltuielile de capital. Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), unul dintre cei mai mari producatori de chip-uri la nivel global, a anuntat recent ca a oprit procesul de angajare dupa ce a afisat cel mai mare declin in vanzarile lunare.

Vanzarile de microchip-uri sunt de asteptat sa scada anul viitor cu 9,8% in America, urmata de Japonia cu o scadere de 3,8% si Europa cu 3,6 procente, a anunta WSTS.

Veniturile din regiunea Asia-Pacific isi vor incetini cresterea la 1,1% in 2009, in scadere fata de acest an, care este de asteptat sa atinga o crestere de 7,6%.

De asemenea, grupul din industrie isi va reduce previziunile pentru 2008 si 2010. Producatorii de chip-uri se asteapta ca vanzarile anuale sa creasca cu 2,5% in 2008, in scadere fata de estimarile anterioare ce indicau o crestere de 4,7%, dupa ce vanzarile stagneaza inainte de Sarbatorile sfarsitului de an, iar stocurile au crescut afisand preturi mici.

De asemenea, grupul a revizuit in jos estimarile de crestere din 2010 de la 8,8% la 6,5%, ce reprezinta 273 miliarde dolari.

Cand producatorii de chip-uri folosesc mai putine linii de fabricare si echipamente, acestea reprezinta un semn negativ si pentru furnizorii de echipamente de productie a microchip-urilor, cum ar fi Applied Materials si Tokyo Electron.



Citeste si