18 Decembrie 2008

Traficul retelelor mobile va creste de 10 ori pana in 2015



Operatorii de retele de telefonie mobila din regiunile dezvoltate vor trebui sa se pregateasca pentru o crestere de zece ori a traficului pana in 2015, pe masura ce traficul de date il depaseste rapid pe cel de voce, potrivit raportului lunar asupra pietei de telecomunicatii publicat de NewsIn.

Potrivit concluziilor raportului companiei de consultanta si strategie Analysys Mason, telefonia vocala a dominat traficul retelelor fara fir, iar serviciile populare de date, precum SMS, consuma doar o mica parte din resursele retelelor, in timp ce folosirea modemurilor USB si gamei largi de servicii de date oferite de smartphone-uri vor creste traficul retelelor fara fir.

Conform raportului, traficul total al retelelor fara fir generat de utilizatorii de telefoane mobile din regiunile dezvoltate va creste substantial datorita dispozitivelor celulare imbunatatite (modemuri USB, smartphone-uri, etc.), instalarii de retelele bazate pe tehnologii avansate (3G si femtocelule), preturilor accesibile (mai ales pentru serviciile cu trafic intens) si utilizarii tot mai mult a dispozitivelor celulare in interior si cresterii elementelor de continut Web.

"Regiunile dezvoltate vor da doar 25% din utilizatori pana in 2015, dar vor genera 65% din totalul traficului retelelor fara fir. Aceasta este din cauza unei proportii mai mari a telefoanelor mobile avansate si instalarii mai timpurii a tehnologiilor celulare avansate, precum LTE (Long Term Evolution)", a declarat Mark Heath, coautor al raportului.

Astfel, traficul mediu pe utilizator mobil (date si voce) in regiunile dezvoltate va creste de opt ori, de la 56MB pe luna in 2008 la 455MBpe luna in 2015. Traficul de voce va continua sa creasca ca urmare a substitutiei fix-mobil, dar traficul de date va creste mult mai rapid si va domina traficul retelelor fara fir, iar in 2015, datele vor constitui 94% din traficul retelelor fara fir in regiunile dezvoltate.

Potrivit raportului, exista si incertitudini, care pot duce la diferite estimari ale traficului. O previziune optimista a companiei de consultanta Analysys Mason indica faptul ca, in 2015, traficul pe utilizator in regiunile dezvoltate va creste de aproape 30 de ori fata de nivelul din 2008.

"Avantul puternic al folosirii modemurilor USB poate duce la cresterea traficului pe utilizator de celular, crescand in 2015 de 23 de ori fata de nivelul din 2008. Operatorii de telefonie mobila vor avea nevoie de retele capabile sa sustina o mare crestere a traficului si ar trebui sa-si revizuiasca strategiile catre serviciile oferite de modemurile USB", a concluzionat Alastair Brydon, coautor al raportului.



Citeste si