12 Ianuarie 2009

China Mobile va investi 8,6 mld. dolari in dezvoltarea 3G, in 2009



China Mobile, cel mai mare operator telecom din tara, a anuntat pentru acest an un plan de investitii in valoare de 58,8 miliarde yeni (8,6 miliarde dolari) pentru dezvoltarea generatiei a treia de tehnologie telefonica mobila.

Compania, care a acordat recent licenta pentru dezvoltarea standardului 3G TD-SCDMA (Time Division-Synchronous Code Division Multiple Access), va folosi banii pentru a construi in jur de 60.000 de statii, care vor acoperi 238 de orase, a anuntat compania.

In prezent, compania opereaza mai mult de 20.000 de statii, care conecteaza apelurile dintre telefoanele mobile, in intreaga tara, potrivit comunicatului de presa.

Telecomunicatiile de a treia generatie sunt pregatite sa fie instalate in China, dupa ce saptamana trecuta guvernul a emis licenta pentru acest tip de comunicatii, permitand transmisii de date mai rapide si servicii precum apeluri wireless pe o arie intinsa, navigare web si video.

Ca parte a China Mobile, China Unicom a primit licenta pentru standardul european WCDMA (Wideband Code Division Multiple Access), in timp ce China Telecom va manevra standardul 3G CDMA 2000 (Code Division Multiple Access).

Beijing a anuntat luna trecuta ca este de asteptat ca furnizorii de servicii telecom sa investeasca aproape 41 miliarde dolari in retelele 3G de-a lungul urmatorilor doi ani, iar in 2009 vor fi cheltuiti cel putin 29 miliarde dolari.

De asemenea, guvernul chinez a anuntat ca lansarea serviciilor 3G a fost o parte importanta a efortului de a contracara efectele declinului economic global.

China este cea mai mare piata de telefonie mobila din lume, cu mai mult de 634 milioane de abonati pana la sfarsitul lui noiembrie.



Citeste si