17 Martie 2009

Gartner: Intel isi pastreaza pozitia de lider pe segmentul microprocesoarelor, AMD iese din top 10



Producatorul de microprocesoare Intel isi mentine pozitia de lider in industrie, in timp ce rivalul sau, Advanced Micro Devices (AMD), a iesit din topul primelor zece companii, potrivit unui raport iSuppli.
Doar o mica parte din cele 25 de companii producatoare de chip-uri au inregistrat o crestere a veniturilor anul trecut, dupa ce cererea consumatorilor s-a prabusit ca reactie a recesiunii globale. Un lucru surprinzator este ca cele mai importante companii au avut o evolutie mai slaba per total fata de rivalii mai mici din piata, a declarat iSuppli.

Intel a detinut anul trecut 13,1% din cota de piata a industriei globale de chip-uri, in ciuda scaderii anuale a veniturilor la 33,8 miliarde dolari.
Samsung Electronics, cel mai apropiat competitor al lui Intel, a ramas pe pozitia a doua cu o cota de 6,5% din piata globala de chip-uri, in ciuda scaderilor mari de preturi pentru principalele produse, memoriile flash DRAM si NAND.

Principalul rival in piata de procesoare pentru Intel – AMD - a fost singurul producator de chip-uri care s-a aflat in primele 10 companii in 2007, desi in 2008 a iesit din Top 10. Veniturile companiei au scazut cu 7,8% in 2008, la 5,46 miliarde dolari, si au determinat caderea AMD pe pozitia a 12-a la nivel global, fata de 10, cat era anul trecut.

Texas Instruments a pierdut, de asemenea, o pozitie, fiind pe locul patru fata de trei, cat era anul trecut, din cauza competitiei acerbe in sectorul de chip-uri pentru telefoane mobile. Toshiba a urcat pe pozitia a treia, facand schimb cu TI.

iSsuppli a subliniat faptul ca producatorii japonezi de chip-uri au un avantaj in top datorita cursului valutar puternic al yenului fata de cel al dolarului american.

Qualcomm a fost principalul motiv pentru declinul TI, dupa ce compania si-a extins cota in sectorul chip-urilor pentru telefoane mobile. Compania a urcat pe pozitia opt, dupa ce in urma cu un an se situa pe pozitia a 13-a. De asemenea, venitul a crescut cu 15,3%, la 6,48 miliarde dolari in 2008.

Hynx Semiconductor a suferit cel mai mare declin al veniturilor anul trecut din cauza supraproductiei de chip-uri DRAM. Compania a coborat pe pozitia a noua, in scadere fata de anul 2007, cand era pe pozitia a opta, dupa ce veniturile au scazut cu aproape o treime, potrivit iSuppli.
Multe dintre companiile care au postat scaderi ale veniturilor de anul trecut au fost lovite in trimestrul al patrulea, a anuntat iSuppli.
“Rezultatele finale arata ca piata a resimtit un declin semnificativ de 21,5% in trimestrul al patrulea”, a mai anuntat iSuppli, comparativ cu predictia facuta de companie pentru trimestrul al patrulea, in care preconiza o scadere a 8,8%.

Veniturile globale au scazut cu 5,2% anul trecut, la 258,30 miliarde dolari, potrivit iSuppli, fata de 272,57 miliarde dolari cu un an in urma.



Citeste si