30 Martie 2009

Romania - Locul 58 in lume, dupa infrastructura IT



Romania se afla printre statele din lume cu cea mai mare ascensiune si ocupa pozitia 58 privind infrastructura IT. cu un punctaj de 3,96, in crestere fata de anul trecut cand ocupa locul 61 cu un scoring de 3,86, releva cel mai recent raport publicat de organizatia World Economic Forum.
Studiul a cuprins in acest an 134 de tari, fata de anul trecut cand topul tarilor stabilit in functie de infrastructura IT a fost format din 127 de tari. Punctajul este stabilit in functie de gradul de utilizare a tehnologiei de informatii si a comunicatiilor, cum ar fi accesul la telefonia mobile si servicii de Internet.

Danemarca si Suedia se afla pe primele doua pozitii, devansand Statele Unite in Indexul WEF (World Economic Forum), care masoara disponibilitatea tehnologiilor de informatii si comunicatii din Statele Unite ocupa pozitia a treia, Singapore, locul patru, si Elvetia pozitia a cincea dintre cele 134 de economii prezente in top.

Tari sarace precum Bangladesh, Burundi, Zimbabwe, Timor si Ciad ocupa ultimele pozitii in clasamentul intocmit de World Economic Forum.

In raport, WEF a anuntat ca investitiile in serviciile si infrastructura telecom ar putea incuraja“la progres si la competitivitate” si va pune tarile intr-o pozitie mai buna pentru a lua avantajul unei eventuale revenirii a cresterii economice.

Internetul de inalta viteza ar putea fi “o parte din infrastructura de baza a oricarei tari si una din bazele unei economii informatice”, releva studiul, indemnand tarile cu un scor redus sa isi imbanatateasca conectivitatea.

“Comunicatiile mobile joaca un rol cheie in tarile dezvoltate, usurand cresterea si dezvoltarea economica”, mai anunta raportul.

Topul primelor 10 tari este format in ordinea pe care o ocupa de Danemarca (1), Suedia (2), Statele Unite (3), urmate de Singapore, Elvetia, Finlanda, Islanda, Norvegia, Olanda si Canada.

China a urcat 11 pozitii pana pe locul 46, fiind liderul grupului de economii emergente BRIC ( Brazilia, Rusia, India si China). India ocupa pozitia 54, cu cinci pozitii inaintea Braziliei, in timp ce Rusia a coborat pe 74.

Cele mai slab cotate tari sunt Nicaragua, Cambodgia, Nepal, Bolivia, Etiopia, Bangladesh, Zimbabue si Ciad.



Citeste si