2 Aprilie 2009

Danemarca si Suedia: Cel mai mare indice de dezvoltare in zona tehnologiei informatiilor si comunicatiilor



Danemarca si Suedia sunt evaluate drept cele mai conectate economii din lume pentru al treilea an consecutiv in Raportul Tehnologiei Informationale globale 2008-2009, iar Statele Unite urca o pozitie, ajungand pe locul trei, ceea ce confirma inclinatia spre disponibilitatea retelelor de comunicatii in momentele actuale ale recesiunii economice.
Singapore (care ocupa locul patru), Elvetia (cinci) si alte tari nordice alaturi de Olanda si Canada completeaza clasamentul primilor zece tari. Raportul subliniaza faptul ca fundamentele unei educatii adecvate si nivelurile ridicate ale disponibilitatii tehnologice si inovatiei sunt motoarele principale ale dezvoltarii necesare pentru a depasi criza economica actuala.

Indexul disponibilitatii retelelor de comunicatii (NRI), prezentat in raport, examineaza stadiul de pregatire al tarilor pentru a utiliza eficient IT&C-ul in trei dimensiuni: afaceri generale, mediul de reglementare si infrastructura pentru IT&C, disponibilitatea celor trei grupuri importante  persoane, companii si guverne  de a utiliza si beneficia de IT&C si utilizarea efectiva a celor mai recente tehnologii informationale si de comunicatii disponibile.

NRI utilizeaza o combinatie de date din resursele publice disponibile, dar si rezultatele sondajului anual de opinie desfasurat de Forumul Economic Mondial impreuna cu institutele partenere din retea (institute de cercetare de varf si organizatii de afaceri) in tarile cuprinse in raport. Sondajul ofera date unice despre diverse chestiuni calitative institutionale si ale mediului de afaceri.

Raportul este realizat de Forumul Economic Mondial in colaborare cu INSEAD, fiind si anul acesta sponsorizat de Cisco Systems. Publicat al optulea an la rand si cuprinzand inregistrari despre 134 de economii din intreaga lume, Raportul ramane cea mai cuprinzatoare si prestigioasa evaluare internationala a impactului ICT asupra procesului de dezvoltare si competitivitatii natiunilor.

"Accesul la banda larga transforma, practic, modul in care traim, muncim, ne jucam si invatam, oferind oamenilor oportunitati pentru a comunica, accesa informatii, imbunatati educatia si sanatatea, pentru a patrunde pe piete noi si extinde limitele afacerilor", a spus John Chambers, Presedinte si CEO al Cisco.

Acum e momentul investitiilor in banda larga, spune Chambers. "Cred ca cei mai importanti pasi pe care ii pot face liderii guvernelor si companiilor din tarile dezvoltate si din cele in curs de dezvoltare pentru incurajarea dezvoltarii economice si prosperitatii globale sunt sa se concentreze colectiv asupra oportunitatilor pe termen lung, cum ar fi accesul universal la banda larga, pentru a creste calitatea vietii si prosperitatea economica", adauga el.

Raportul contine profiluri de tara detaliate pentru cele 134 de economii prezentate in studiu, oferind o imagine a nivelului fiecarei economii privind patrunderea si utilizarea IT&C-ului.

Forumul Economic Mondial (World Economic Forum) este o organizatie internationala independenta care are ca scop imbunatatirea situatiei in lume prin implicarea liderilor in parteneriate pentru a pune la punct agendele globale, regionale si industriale.



Citeste si