27 Aprilie 2009

Piata de virtualizare din Romania, 2 mld. dolari in 2008



Piata de virtualizare este estimata la doua miliarde de dolari, cifre valabile pentru anul 2008, potrivit unor studii citate de Sebastian Pascu, Red Hat Certified Engineer la Romsym Data.
"15% din toate serverele din lume vor fi virtualizate pana in 2011, iar acum doar 5% sunt virtualizate conform estimarilor actuale", a spus Pascu, in cadrul conferintei Agora Technology Conference cu tema "Virtualizare".

"Nu este usor de gasit o solutie de virtualizare pentru nevoile unei anumite companii, nu este o solutie aplicabila universal", a declarat Alexandru Vilcu, Storage Works Manager la HP.

Gabriel Leca, Solution Specialist Microsoft, este de parere ca multe organizatii au aplicatii vechi care ruleaza bine si nu vor sa le schimbe acum, insa virtualizarea permite rularea versiunilor diferite ale aplicatiilor.

Puiu Leontescu, Arhitect de solutii la Concept Electronic, a condus echipa Concept Electronic ca virtual manager de proiect pentru "Instalarea infrastructurii IT pentru Virtual Company – Agentia Intercontinental" – o companie cu mai multe agentii cu 200 de utilizatori care a necesitat configurarea a 50 de masini virtuale. Intreg procesul de configurare nu a depasit 30 de minute, iar procesul in sine a fost foarte atractiv pentru participanti.

Evenimentul organizat de Agora Media a prezentat studii de caz pentru virtualizare, solutii instructive si a scos la iveala setul mai larg de solutii pe care le ofera virtualizarea - solutii pentru disaster recovery, pentru continuitate, pentru migrarea centrelor de date, pentru standardizarea imaginii.

Reprezentanti ai companiilor HP, Concept Electronics, Red Hat, precum si Microsoft Romania, EMC2, Fujitsu, Dell si Intel au prezentat solutiile si serviciile pe care le propun companiilor pentru eficientizarea activitatii lor.

Virtualizarea ofera posibilitatea mai multor masini virtuale, cu sisteme de operare heterogene, sa ruleze separat, una langa alta, pe aceeasi masina fizica. Virtualizarea a aparut in anii 1960, pentru a permite partitionarea calculatoarelor gigantice mainframe.



Citeste si