4 Decembrie 2009

Intel a lansat un cloud computing cu chip unic



Cercetatorii de la Intel Labs au prezentat un procesor Intel experimental, cu 48 core-uri, sau un “cloud computer cu chip unic”, care regandeste multe dintre modalitatile de abordare utilizate in design-ul contemporan pentru laptop-uri, PC-uri si servere.
Acest chip futuristic asigura de 10 pana la 20 de ori mai multe motoare de procesare decat cele mai populare procesoare Intel Core existente la ora actuala.

Compania Intel are in plan implicarea industriei si mediului academic anul viitor, oferind 100 sau poate chiar mai multe asemenea chipuri experimentale pentru cercetari concrete aplicate, precum si pentru dezvoltarea de noi aplicatii de software si modele de programare.

Intel va integra caracteristici cheie intr-o noua linie de chipuri sub brand-ul Core la inceputul anului viitor si va introduce pe piata procesoarele cu sase si opt core-uri in cursul lui 2010. Prototipul anuntat contine deja 48 core-uri de procesare Intel complet programabile, cele mai multe folosite vreodata pe un singur chip de siliciu.

De asemenea, include o retea pe chip de mare viteza, pentru a partaja informatii si tehnici recent inventate pentru un management eficient al consumului de energie, fapt care permit celor 48 core-uri sa opereze cu eficienta energetica foarte mare, consumand doar 25 w in modul “idle” si 125 w cand ruleaza la performanta maxima (aproximativ acelasi consum ca si procesoarele Intel existente la ora actuala – echivalentul a doua becuri standard).

Noul chip experimental de la Intel utilizeaza un mod de abordare similar, dar toate computerele si retelele sunt integrate pe o singura mostra de siliciu pe 45 nm, poarta de metal si constanta dielectrica ridicata, aproximativ de dimensiunea unui timbru postal - ceea ce reduce drastic volumul de computere fizice necesare efectiv pentru a crea un centru de date “cloud”.

“Cu un asemenea chip, va puteti imagina un centru de date “cloud” din viitor cu o eficienta energetica mult mai mare decat cele existente in prezent, economisind resurse semnificative in materie de spatiu si costuri pentru energie. Cu timpul, ma astept ca aceste concepte performante sa ajunga in zona dispozitivelor mainstream, la fel cum, treptat, toate masinile noastre au ajuns sa fie dotate cu tehnologii auto avansate, cum ar fi controlul electronic al motorului, air bag-urile si dispozitivul ABS, care impiedica blocarea franelor,” a declarat Justin Rattner, presedintele Intel Labs si Chief Technology Officer, Intel.




Citeste si