31 Mai 2010

ANIS: Nu exista temeri ca masura de neimpozitare a veniturilor programatorilor va fi anulata



Masura de neimpozitare a veniturilor programatorilor, adoptata in 2001, este inca in vigoare si nu exista temeri ca va fi anulata, au declarat Varujan Pambuccian, deputat si membru in comisia IT&C din Parlamentul Romaniei, si Liviu Dan Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii din Romania (ANIS).
“Cred ca masura adoptata acum 9 ani este una dintre putinele luate pentru cresterea economiei si este si singura masura reala anticriza. Ar trebui sa mai avem si alte masuri precum aceasta. Pentru fiecare leu necolectat, statul primeste inapoi intre 6 si 15 lei,iar media este undeva la 13 lei”, a declarat Varujan Pambuccian (foto).

In prezent, un programator aduce bugetului de stat 28.200 de euro pe an, iar in cazul in care veniturile sale ar fi fost impozitate cu 16% contributia la buget ar fi ajuns la 30.120 de euro anual.

Astfel veniturile bugetare din salariile celor 16.000 de softisti scutiti de impozit ar fi crescut de la 450 de milioane de euro la aproximativ 480 de milioane de euro, in cazul in care masura de neimpozitare a salariilor acestora ar fi fost adoptata, afirma Varujan Pambuccian.

In industria IT&C lucreaza circa 90.000 de angajati, dintre care 16.000 de programatori software sunt scutiti de impozitul pe venit. Salariul mediu net al unui programator este de aproximativ 1.000 de euro.

Masura de neimpozitare a veniturilor programatorilor a fost adoptata in 2001 pentru a opri exodul in strainatate al softistilor pentru salarii mai mari. In urma cu zece ani exista o diferenta foarte mara intre pretul cu care erau vandute in strainatate softurile realizate de romani si salariile acestora.

Florin Talpes, seful Softwin: Impozitarea salariilor din IT, o tentativa de omor



Citeste si