16 Iulie 2010

Consultare europeana pe tema neutralitatii retelelor de Internet



Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind aspectele gestionarii traficului Internet legate de neutralitatea retelei, prin care urmareste sa afle opiniile partilor interesate privind calitatea serviciului, consideratii tehnice si economice si eventualitatea ca libertatea retelei sa fie afectata, pentru a stabili daca noile reglementari din domeniul telecomunicatiilor sunt suficiente pentru a aborda aceste probleme.
Consultarea lansata de Comisia Europeana la finalul lunii iunie este deschisa pana la data de 30 septembrie 2010 tuturor celor interesati de aspecte legate de neutralitatea retelelor Internet - furnizori de servicii si de continut, consumatori, institutii si cercetatori.

Acestia sunt invitati sa raspunda unor intrebari privind aspecte cheie legate de conceptul de neutralitate a retelei – autorizarea furnizorilor de Internet sa adopte practici de gestionare a traficului prin care sa dea prioritate unui anumit tip de trafic pe Internet in dauna altuia, determinarea unor efecte inechitabile pentru utilizatori prin aceste practici sau limitele interventiei UE pentru a asigura echitatea pe piata Internetului.

Lansata la initiativa vicepresedintelui Comisiei Europene pentru Agenda digitala, Neelie Kroes, care si-a declarat angajamentul de a mentine internetul deschis si neutru, consultarea va fi inclusa intr-un raport al Comisiei privind neutralitatea retelelor Internet, care urmeaza sa fie prezentat pana la sfarsitul acestui an si care va exprima opinia Comisiei cu privire la necesitatea unor initiative sau orientari suplimentare in acest domeniu.

"Invitam atat reprezentantii industriei, cat si utilizatorii finali de Internet din Romania sa participe la consultarea lansata de Comisia Europeana si sa isi exprime punctul de vedere cu privire la problemele ridicate pe tema neutralitatii retelelor Internet. Este important sa avem cat mai multi participanti din tara noastra pentru ca interesele lor sa se regaseasca in eventualele reglementari sugerate de Comisie in urma analizarii rezultatelor consultarii", a declarat Catalin Marinescu (foto), presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

In contextul inovatiilor importante aparute in ultimii ani in domeniul Internetului, precum introducerea transmisiilor de voce prin protocol de Internet (voice over internet protocol - VoIP), cu ajutorul carora apelurile voce pot fi transmise prin Internet, a transmisiilor video in timp real (video streaming) sau a serviciilor de televiziune prin retele IP (IPTV), furnizorii de servicii de acces la Internet au elaborat instrumente pentru a face distinctie intre diferitele site-uri si aplicatii accesate in reteaua lor, promovand utilizarea eficienta a retelei - "gestionarea traficului" pentru furnizarea de servicii premium.

Aceste tehnici pot avea insa ca efect un acces incetinit la serviciile sau aplicatiile considerate neprioritare, in cadrul unei conexiuni fixe sau mobile, sau o calitate mai scazuta a altor servicii, iar tratarea diferita a fluxurilor de date poate aduce prejudicii utilizatorilor si poate submina caracterul deschis al Internetului.

In Romania, analizele ANCOM arata ca practica mai multor furnizori de servicii de acces la Internet este de a specifica unele restrictii cu privire la accesul la aplicatii de tip VoIP pentru anumite pachete de servicii in contractele-cadru cu utilizatorii finali. Utilizatorii finali care contracteaza servicii de Internet sunt sfatuiti sa citeasca cu atentie si integral contractele pe care urmeaza sa le incheie, furnizorii fiind incurajati sa puna la dispozitia publicului informatii privind preturile si tarifele aplicabile, precum si conditiile de conectare si utilizare a serviciilor.

Desi nu s-a stabilit o definitie a "neutralitatii retelei", se considera in general ca aceasta notiune reprezinta ideea conform careia toate datele de pe Internet trebuie tratate in mod egal, indiferent de continutul comunicarii, tipul serviciului sau aplicatiei, sau de sursa ori destinatia lor. Acest lucru inseamna ca, in general, utilizatorii de Internet trebuie sa poata accesa continutul sau aplicatia pe care o doresc.



Citeste si