31 August 2010

ANCOM va restitui banii platiti pe caietul de sarcini al licitatiei pentru licentele de TV digitala



Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) va restitui celor sapte companii interesate de operarea primelor doua licente de televiziune digitala sumele achitate pentru achizitionarea caietului de sarcini, scrie Mediafax.

Caietul de sarcini pentru cele doua licente de TV digitala a fost achizitionat de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG si General Satellite Sofia.

"Operatorilor economici care deja s-au angajat in procedura achizitionarii unei licente, inceputa in baza HG 464/2010 (...), li se restituie, din bugetul ANCOM, echivalentul sumei depuse pentru achizitionarea caietului de sarcini (1.500 lei, n.r.)", se arata in HG 833/2010 privind modificarea Strategia de tranzitie la televiziunea digitala si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel nationala, aprobata prin HG 1.123/2009.

HG 833/2010 a fost publicata vineri in Monitorul Oficial, la 15 zile dupa ce a fost adoptata de Executiv

Reprezentantii ANCOM au declarat pentru Mediafax ca institutia analizeaza in prezent Ordonanta de Guvern

"ANCOM va stabili si va anunta in cel mai scurt timp care sunt consecintele juridice ce decurg din adoptarea acestui act normativ, precum si modul in care prevederile acestuia va afecta derularea procedurilor de selectie comparativa care au fost deja demarate de ANCOM in vederea acordarii licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru pentru operarea primelor doua licente televiziune digitala terestra", au spus reprezentantii autoritatii.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor pentru cele doua licente a fost stabilit pentru 17 septembrie, dupa ce, intr-o prima faza, fusese programat pentru 31 august.

Decizia de prelungire a termenului limita de depunere a fost motivata de ANCOM de cererile primite din partea majoritatii cumparatorilor caietelor de sarcini.

Prin HG 833/2010, Executivul a decis sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune, decizie justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente in perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori.

Termenul stabilit de Guvern pentru incetarea transmisiei analogice TV era 1 ianuarie 2012, tara noastra asumandu-si anterior ca termen de finalizare a tranzitiei la transimisiunile digitale data de 17 iunie 2015.

In Romania, dintre cele 7,3 milioane de gospodarii, in jur de 5,7 milioane sunt abonate la serviciile unui operator, restul de 1,6 milioane fiind cele care utilizeaza televiziunea terestra analogica, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala de bloc sau de camera.

Acesti consumatori ar fi fost primii afectati de trecerea la televiziunea digitala.

Decizia de stopare a transmisiei analogice terestre a fost luata in 2006 la Geneva, trecerea de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la cele in format digital de tip DVB-T ((Digital Video Broadcasting - Terrestrial) facandu-se in Romania prin atribuirea a 6 multiplexe la nivel national.



Citeste si